Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CO2 van vliegreizen Kamerleden beter gecompenseerd

03-09-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groenlinks-stop-misleiding-co2-compensatie
Vliegreizen van Kamerleden worden voortaan op de meest strenge manier klimaatneutraal gemaakt. Dit meldt de Volkskrant. De CO2-uitstoot van deze vluchten wordt niet langer gecompenseerd via het aanplanten van bomen.
ZEMBLA liet in de uitzending ' Het CO2-alibi ' in maart van dit jaar zien dat deze manier van CO2-compensatie niet duurzaam is. Het planten van bomen kan de uitstoot van broeikasgas niet compenseren omdat bomen het CO2 weer loslaten als ze doodgaan of worden gekapt. Ook werd in deze uitzending duidelijk dat in Oeganda mensen van hun land waren verjaagd voor de aanplant van Nederlandse bomen.

Wind
De vluchten van Tweede Kamerleden en hun medewerkers worden vanaf nu gecompenseerd door GreenWise, die 'gold standard' projecten levert. Deze projecten zijn in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds opgezet. In het geval van de politici komt het erop neer dat de reizen worden gecompenseerd via een windmolenproject in Turkije.

De compensatie van de reizen van ambtenaren van de ministeries wordt nog steeds gedaan via de KlimaatNeutraal Groep. Deze werkt ook met projecten die niet de 'gold standard' hebben.

Meer over:

het-co2-alibi
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.