Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CO2-bom onder Barendrecht

  •  
28-03-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
557 keer bekeken
  •  
De overheid en Shell willen een proef doen met het opslaan van CO2 in een dicht bevolkte woonwijk in Barendrecht. De bewoners zijn bang omdat niemand ze kan garanderen dat het veilig is. In ZEMBLA legt een woordvoerder van Shell uit dat men wil testen hoe de bevolking reageert.
Tunnelvisie
Verschillende deskundigen komen aan het woord die vraagtekens zetten bij de locatie. Volgens chemicus professor Krijn de Jong is niet voldoende onderzocht hoe veilig de opslag van CO 2 onder Barendrecht is. Onderzoekster naar CO2 dr. Heleen de Coninck verwijt haar collega’s tunnelvisie: kritiek op de opslag van CO 2 is taboe. Het onderzoek van ir. Peter van der Gaag, waarin staat dat de locatie Barendrecht alleen gebruikt zou moeten worden voor een kleine proef, heeft de Tweede Kamer zelfs nooit bereikt. 

Plannen worden doorgezet
In Barendrecht ging de vlag uit toen het kabinet Balkenende IV viel. Bewoners verwachtten dat daarmee ook het plan verdween om CO 2 onder de gemeente op te slaan. Maar de opslag van CO 2 onder Barendrecht gaat door. Ondanks protesterende bewoners en ondanks de vele deskundigen die waarschuwen voor de gevaren. Waarom het experiment in Barendrecht toch wordt doorgezet, is te zien in de ZEMBLA-aflevering ‘CO 2 bom onder Barendrecht’
CO2 uitstoot moet verminderd worden
De klimaattop in Kopenhagen mag mislukt zijn, vriend en vijand zijn ervan overtuigd dat de uitstoot van CO 2 moet verminderen. Volgens afspraken met de EU in Brussel moet de uitstoot van CO 2 in 2020 met 20 procent verminderen. En dat terwijl onze behoefte aan energie alleen maar toeneemt. De vervuilende kolengestookte elektriciteitscentrales vervangen door zonne- en windenergie zou de oplossing zijn. Maar de ontwikkeling daarvan gaat niet snel genoeg, reden waarom we volgens deskundigen voorlopig niet zonder fossiele brandstoffen kunnen. De daarbij vrijkomende CO 2 zou moeten worden afgevangen en opgeslagen onder de grond. Nederland is daarvoor zelfs bijzonder geschikt, vinden lobbyisten als voormalig minister-president Ruud Lubbers. We bezitten tientallen gasvelden die leeg zijn of die in de toekomst leeg komen.
Barendrecht
Eén van die gasvelden ligt in Barendrecht onder Vinex-wijk Carnisselande. De bewoners vrezen het broeikasgas onder hun huizen en de complete gemeenteraad heeft tegengestemd, net als een meerderheid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.
Slechte locatie
Opslag van CO 2 verkeert in een experimentele fase en onder woonwijken is het nog nergens ter wereld gedaan. Een TNO-rapport betitelt de geschiktheid van de locatie zelfs als slecht. Voordeel van Barendrecht is wel dat het dicht bij Pernis ligt, bij de fabriek van Shell waar de CO 2 vandaan moet komen. De locatie is daardoor goedkoop, maar dat is niet de enige reden waarom Den Haag blijft vasthouden aan Barendrecht.
Eindrapportage toetsingskader CO2-opslagRisico-analyse Shell DCMR veiligheidsbeoordeling CO2Brandweerrapport Monchengladbach

Links en Documenten

Links
Nekslag voor CO2-opslag in ondergrond?  De onderzoekers Michael Zoback en Steven Gorelick, beiden van de Stanford Universiteit in Californië, uiten hun bedenkingen in een recent artikel in PNAS over de opslag van CO2: “het op grote schaal afvangen van CO2 en het terug pompen in de aarde is een extreem dure en riskante strategie”. De genadeslag voor de massale opslag van CO2 in de ondergrond als ultieme oplossing? Het lijkt erop van wel.

CO2-opslag Barendrecht opnieuw ter discussie 
De twee voormalige gasvelden onder Barendrecht zijn „technisch-geologisch gezien” ongeschikt om er CO 2 in op te slaan.

Max Pam in Binnenlands Bestuur:  Barendrecht  :"  ... Dit is een monster dat ligt onder hun eigen grond. Het wordt oorlog. Die CO2-opslag gaat er niet komen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.