Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Claim tegen renteswaps kan nu anoniem'

28-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bang-voor-de-bank
Ondernemers die schade hebben geleden door te dure en risicovolle renteswaps kunnen per direct anoniem een claim tegen banken indienen. Dat meldde MKB-claim, een bedrijf dat naar eigen zeggen al duizenden gedupeerden via schikkingen en procedures heeft geholpen.
Om er zeker van te zijn dat banken de ondernemers die een claim tegen ze indienen niet gaan tegenwerken, bijvoorbeeld door de kredietkraan dicht te draaien, heeft MKB-claim een speciale stichting opgericht die de banken collectief aanpakt. Mkb'ers die een claim indienen kunnen zich anoniem aansluiten bij de stichting. De anonimiteit wordt gegarandeerd doordat de aanmeldprocedure via een notaris loopt.
Duizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hebben grote problemen met hun bank. Ze  hebben op advies van hun bank een ingewikkeld financieel product, een renteswap, gekocht dat gekoppeld is aan hun lening. Dit product zou ze beschermen tegen een stijgende rente, zo beloofde de bank. Maar de rente ging niet stijgen maar juist dalen en dat veroorzaakt veel problemen. Wat de bank er namelijk niet bij vertelde, is dat renteswaps bij een dalende rente een negatieve waarde opbouwen. Daardoor moeten bedrijven enorme boetes betalen als ze van de lening en renteswap af willen.

In de ZEMBLA uitzending ' Bang voor de bank '  komt een tuinder aan het woord die vertelt hoe hij door de Rabobank onder druk wordt gezet. Hij is in ernstige financiële problemen geraakt door zijn swap maar kan slechts rekenen op een geringe compensatie. Mondeling is hem verteld dat hij met niemand over de totstandkoming van zijn swap mag praten. Per brief zegt de Rabobank dat de compensatie alleen doorgaat als hij afziet van het recht te procederen tegen de bank. Uit angst voor represailles van de bank wil de tuinder alleen anoniem zijn verhaal doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.