Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Chirurg: Meer longkanker Brabant door veeteelt

14-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Omroep Brabant
Brabanders krijgen vaker longkanker dan mensen in de rest van Nederland. Dat stelt oncologisch chirurg Ignas van Bebber van het Jeroen Bosch ziekenhuis, aldus Omroep Brabant. Volgens hem komt dat deels door de intensieve veehouderij in de provincie.
Brabanders krijgen in vergelijking met de rest van het land niet vaker kanker, maar wel vaker longkanker. Brabant staat dan tweede. ' Dat kun je nog niet meteen één op één relateren aan de ammoniakuitstoot of aan fijnstof, dat moet verder onderzocht worden ', vertelt Van Bebber, die echter wel een duidelijke relatie ziet.
De GGD ontkent een verband. Uit cijfers blijkt dat in het afgelopen decennium in West-Brabant en in de regio Hart van Brabant een toename van het aantal sterfgevallen door longkanker is geweest, maar in Zuidoost-Brabant niet.

Eerder gezondheidsponderzoek
Uit een studie uit 2015 van het onderzoeksinstituut Nivel en het instituut IRAS van de Universiteit Utrecht blijkt dat wie in de buurt woont van megastallen en boerderijen met veel kippen, varkens en koeien, vaker last heeft van gezondheidsklachten. 
Door de stankoverlast zeggen omwonenden vaker te hoesten en verkouden te zijn. Ook hebben ze vaker last van duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Maar ook klachten door chronische stress zoals slapeloosheid, angst en depressie komen meer voor.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.