Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Inspectie dreigt met geldboetes voor Chemours vanwege afvoer afval

01-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
chemours genx
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dreigt Chemours in Dordrecht met geldboetes als het chemiebedrijf voor de afvoer van afvalstoffen niet de juiste vergunning gebruikt. Op het afvoeren van afvalstoffen zonder vergunning of zonder geschikte vergunning staan boetes die kunnen oplopen tot in totaal 375.000 euro.
Volgens de ILT heeft Chemours in 2019 een partij afval onder een bestaande vergunning afgevoerd naar België. Het ging om GenX-houdend afval. GenX is een ZZS, Zeer Zorgwekkende Stof, en onderdeel van de stoffengroep PFAS. Chemours had daarom voor deze afvalstroom "met specifieke fysische en chemische eigenschappen" een nieuwe vergunning moeten gebruiken.

ILT heeft over de kwestie overlegd met Chemours, maar in die gesprekken geen zekerheid gekregen dat het bedrijf toekomstige afvalstromen beter gaat begeleiden en afhandelen. Daarom heeft de ILT besloten Chemours een zogenoemde last onder dwangsom op te leggen.

Eerder in opspraak
Chemours (voorheen DuPont) raakte eerder in opspraak toen in 2016 het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendmaakte dat de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht jarenlang te hoge concentraties heeft uitgestoten van de mogelijk kankerverwekkende stof, PFOA.

Lees ook:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.