Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Centrale Raad tikt gemeente op de vingers om afwijzen jeugdhulpverzoek

02-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
Jeugdzorg
De hoogste bestuursrechter heeft maandag een gemeente terechtgewezen over de manier waarop zij jeugdzorg verlenen. De gemeente Steenwijkerland moet een jeugdhulpverzoek opnieuw beoordelen en een nieuwe beslissing nemen die voldoet aan de zorgvuldigheidseisen genoemd in de uitspraak van De Centrale Raad van Beroep. Het is voor het eerst dat de bestuursrechter uitspraak doet over jeugdhulp op grond van de nieuwe Jeugdwet. Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Over de afhandeling van jeugdhulpaanvragen door gemeenten leeft onvrede in de samenleving.
Afwijzing
De betrokken jongere heeft psychische problemen en kreeg onder de oude wetgeving zorg in de vorm van begeleiding. Nadat de Jeugdwet was gaan gelden, heeft zij de gemeente verzocht om verlenging van de begeleiding. De gemeente wees die jeugdhulp af. Volgens de gemeente is haar moeder in staat om de begeleiding te geven die nodig is. Dit standpunt berust op een advies van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Procedure
De Centrale Raad heeft geoordeeld dat de gemeente eerst moet vaststellen wat de hulpvraag van de jeugdige of de ouders is. Hierna moeten de opgroei- en opvoedingsproblemen of psychische problematiek in kaart worden gebracht. Vervolgens moet worden vastgesteld welke problemen en stoornissen er zijn en bepaalt de gemeente welke hulp nodig is. Ten slotte gaat de gemeente na of die hulp bijvoorbeeld door de ouders kan worden geboden. Indien nodig moet de gemeente zich bij de besluitvorming laten adviseren door een specifieke (jeugdhulp)deskundige.

In dit geval maakte het advies van het CJG niet duidelijk welke problemen en stoornissen de jeugdige heeft en welke hulp daarvoor nodig is. Verder berustte het advies niet op de vereiste expertise. De Centrale Raad concludeert daarom dat het advies van het CJG ondeugdelijk is en dat de gemeente daar niet op mocht afgaan.
Richtlijn
Deze uitspraak bepaalt aan welke zorgvuldigheidseisen gemeenten moeten voldoen. Gemeenten moeten ook advies vragen aan specifieke (jeugdhulp)deskundigen, als dat nodig is. In dit geval was de gemeente afgegaan op een advies van het Centrum voor Jeugd en Gezin dat niet aan deze vereisten voldeed.
De Jeugdwet schept een jeugdhulpplicht voor gemeenten. Doel is het versterken van de eigen kracht van de jongere en van het zorgend en probleemoplossend vermogen van het gezin en de sociale omgeving. De jeugdhulpplicht geldt alleen als de jeugdige en zijn ouders er zelf niet uitkomen.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Kijk ook naar een overzicht van al onze uitzendingen over de jeugdzorg in ons dossier jeugdzorg

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.