Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CDA stelt vragen na 'Lenen, lenen, lenen'

21-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cda-stelt-vragen-na-lenen-lenen-lenen
CDA-Kamerlid Blanksma heeft vragen gesteld over kopen op afbetaling naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending 'Lenen, lenen, lenen' van afgelopen zondag. Daarin wordt duidelijk dat mensen die een lening afsluiten vaak niets horen over de risico's die daaraan vastzitten.

Blanksma legde minister van Financiën Bos en staatscretaris Aboutaleb van Sociale zaken een aantal schriftelijke vragen voor.

Ze vestigde onder andere de aandacht op het feit dat mensen die op afbetaling kopen geen informatie krijgen over de voorwaarden waaronder wordt geleend.

Onderzoek
Het CDA pleit ervoor dat de regels voor het kopen op afbetaling worden aangescherpt. De regeringspartij wil dat er een onderzoek komt naar de omvang van de problematiek van mensen die schuld op schuld stapelen.

Ook wil Blanksma meer duidelijkheid over de wachtlijsten in de schuldhulpverlening en over hoe deze worden weggewerkt. Wie geholpen wil worden staat nu anderhalf jaar op de wachtlijst.

Er is tot en met 2009 ongeveer 60 miljoen euro gereserveerd voor het wegwerken van de wachtlijsten. "Dat komt nog eens bovenop het extra geld dat gemeenten krijgen voor armoedebestrijding", zegt Blanksma op haar website.

Lantaarnpalen
"Maar dit extra geld wordt gestort in het algemene gemeentefonds. Hoe controleren we nu dat dit geld niet opgaat aan nieuwe lantaarnpalen en dat de lijsten niet nog verder oplopen?" vraagt het Kamerlid zich af.

Het CDA-lid maakt zich ook zorgen over bedrijven die misbruik maken van mensen met schulden. Zo toonde ZEMBLA een stel dat met een particuliere schuldhulpverlener in zee was gegaan. Deze had het geld waarmee de leningen moesten worden afgelost in eigen zak gestoken.

Kredietnormen
Ook de SP vindt mede naar aanleiding van de uitzending dat het lenen moet worden aangepakt. De partij wil dat er wettelijk verplichte kredietwaardigheidsnormen worden vastgelegd.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft aangekondigd minister Bos en staatssecretaris Aboutaleb hierover aan de tand te voelen.

Links:

>>
De SP wil wettige kredietwaardigheidsnorm

>> De schriftelijke vragen van CDA-Kamerlid Blanksma
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.