Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CDA: landelijke team aanpak GHB

28-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
rapport
GHB-verslaafden op het platteland kicken moeilijk af. De nazorg is gebrekkig, er is onvoldoende begeleiding en de opvang van oud-GHB-verslaafden die uit de afkickkliniek komen is ondermaats. Dit zeggen politie, straathoekwerkers en ouders van verslaafden aan de synthetische drug GHB in het rapport Politie en GHB problematiek op het platteland.
Het CDA maakt zich zorgen over het gebruik van de partydrug GHB in delen van Nederland. Er zijn 'brandhaarden' in Brabant, Twente en Friesland. Ook wordt er steeds meer thuis gebruikt, waardoor de  problemen te laat zichtbaar worden.

' Er is een integrale aanpak noodzakelijk, die mensen die mensen die met hun poten in de klei staan het beste kunnen bedenken ', zegt CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot. Haar voorstel wordt gesteund door PvdA, SP en D66.

Het CDA wil dat een landelijke team wordt opgericht met mensen die in de praktijk met GHB-verslaafden werken. Dat zijn onder anderen wijkverpleegkundigen, behandelaars, politiemensen en vertegenwoordigers van scholen, die dagelijks met de maatschappelijke gevolgen van GHB-gebruik te maken hebben.

Andere aanpak
PvdA en D66 willen een andere aanpak van het internationale drugsbeleid. De oorlog tegen drugs - die drugsgebruik criminaliseert - werkt niet. Het accent moet verschuiven naar preventie en het verminderen van gezondheidsrisico's. Tien procent van het geld dat nu wordt besteed aan drugsbestrijding zou daarom moeten gaan naar de zorg voor drugsgebruikers. Dit schrijven de Tweede Kamerleden Marit Volp (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) vandaag in een ingezonden stuk in Trouw. De boodschap van de twee is opvallend, omdat het regeerakkoord van VVD en PvdA spreekt van een harde aanpak van drugstoerisme, georganiseerde drugsmisdaad, drugsrunners en illegale straathandel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.