Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CBS: driekwart Nederlanders bezorgd over klimaatverandering

04-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
575 keer bekeken
  •  
klimaatverandering_fabriek
De meeste Nederlanders, ongeveer 75 procent, maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Ongeveer 6 procent van alle Nederlanders gelooft volgens het CBS niet in klimaatverandering of trekt het bestaan ervan in twijfel.
In Nederland denkt ongeveer 60 procent dat de mens de belangrijkste of zelfs de enige oorzaak is van de verandering van het klimaat, zo blijkt uit het CBS onderzoek. Daarbij wil ruim 50 procent van Nederlanders minder aardolie en aardgas gebruiken en wil 10 procent volledig stoppen met deze fossiele brandstoffen. Het merendeel van de Nederlanders, minstens driekwart, wil dat zonne-energie en windenergie meer worden toegepast.

Uit hetzelfde rapport blijkt ook dat ongeveer 16 procent van Nederlandse automobilisten de auto af en toe bewust laat staan om bij te dragen aan een beter klimaat. Daarnaast is 2 procent van Nederlandse huishoudens serieus van plan om een elektrische auto aan te schaffen, waarvan ruim de helft dat doet voor een positief effect op het milieu.

3600 Nederlanders

Voor dit rapport bevroeg het CBS ongeveer 3600 Nederlanders van 18 jaar of ouder. Het bureau voegt toe dat de uitbraak van de coronacrisis mogelijk effect heeft gehad op de antwoorden, omdat het onderzoek enkele weken bezig was toen de pandemie uitbrak. Daarom heeft het CBS onderzocht of er sterke verschillen waren in antwoorden die voor of na 15 maart 2020 op dezelfde vragen werden gegeven.

Het bureau stelt dat dit over het algemeen niet het geval was, op enkele uitzonderingen na. Het is volgens het CBS alleen niet met zekerheid te zeggen of die uitzonderingen ook daadwerkelijk door de corona-uitbraak zijn veroorzaakt.

Een eerder onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf soortgelijke cijfers als het onderzoek van CBS. Daaruit kwam naar voren dat 72 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt om het klimaat. Het onderzoek werd vorig jaar in juni, aan het begin van de coronacrisis gepubliceerd. 

Kijk ook de uitzending 'De klimaatontkenners'
In 1988 is de wereld klaar om het gevecht met klimaatverandering aan te gaan. Amerika en Europa voorop in de strijd. Drie decennia later domineren bosbranden, droogtes en warmterecords meer en meer het nieuws. Tegelijkertijd wordt wetenschap over opwarming van de aarde hevig bekritiseerd en zelfs in twijfel getrokken. In 2017 kondigt Amerika aan zich terug te trekken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Hoe is dit mogelijk? In deze Zembla zoeken Deense onderzoeksjournalisten naar antwoorden op deze vraag. Ze onthullen de rol van de machtige olie-industrie en de geheimen van misschien wel de meest succesvolle lobbyisten van de laatste dertig jaar: de klimaatontkenners:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.