Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CBS: Aantal zelfdodingen weer fors gestegen

15-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cbs-aantal-zelfdodingen-weer-fors-gestegen
In 2013 hebben 1 854 inwoners van Nederland een einde aan hun leven gemaakt, 101 meer dan in 2012. Het aantal zelfdodingen steeg voor het zesde achtereenvolgende jaar. Desondanks ligt het zelfdodingscijfer in ons land een stuk lager dan in de landen om ons heen.
Aantal zelfdodingen naar geslacht
In de afgelopen zes jaar is het aantal zelfdodingen sterk toegenomen. In 2007 maakten nog 1 353 mensen een einde aan hun leven, in 2013 is het aantal zelfdodingen toegenomen tot 1 854. Het aantal zelfdodingen is nog nooit zo hoog geweest. Ook gerelateerd aan de bevolking stijgt het zelfdodingscijfer. Het is nu met 11,0 per 100 duizend inwoners weer op het niveau van begin jaren negentig.
Zelfdoding naar leeftijd
Vergeleken met twintig jaar geleden hebben nu relatief meer mannen een einde aan hun leven gemaakt (70 procent tegen 64 procent in 1990). Zelfdoding concentreert zich bovendien in toenemende mate in de middelbare leeftijden van 40 tot 65 jaar. Van zowel mannen als vrouwen is ruim de helft van de overledenen door zelfdoding tussen 40 en 65 jaar.
Naast de forse stijging van het zelfdodingscijfer op middelbare leeftijd, is ook het zelfdodingscijfer bij jongeren van 10 tot 20 jaar iets gestegen, van 2 per 100 duizend naar 3 per 100 duizend. Bij de andere leeftijdsgroepen is de sterfte door zelfdoding gedaald, het sterkst onder de 80-plussers. (Bron CBS)
Een uniek onderzoek van de afdeling Epidemiologie van de GGD in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft inzicht in zowel belangrijke demografische gegevens als sociaaleconomische kenmerken van alle Nederlandse inwoners die in de periode 2002 - 2011 door zelfdoding zijn overleden. Opvallende uitkomst van het onderzoek is het sterk verhoogde voorkomen van zelfdoding bij mensen met een arbeids- ongeschiktheids-, werkloosheids- of bijstandsuitkering.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.