Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘CBR-keuring voor autisten is geldklopperij en moeten we afschaffen’

21-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
355 keer bekeken
  •  
CBR rijles- ANP
"Iedereen slaagt, het is gewoon een verdienmodel van het CBR". De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen op om CBR-keuringen voor mensen met autisme af te schaffen. Volgens de NVA kwamen er in twee maanden meer dan honderd klachten binnen over de "peperdure en trage keuring, en misstanden bij het CBR".
Volgens de patiëntenorganisatie bestaat er geen "enkel relevant verband" tussen rijvaardigheid en de diagnose autisme.
Honderden euro's extra
"Sterker nog, mensen met autisme blijken, zodra ze hun rijbewijs hebben gehaald, gemiddeld veiliger te rijden", zegt Karol Henke, directeur van de NVA. De extra kosten van de medische keuring bedragen vaak 300 tot 400 euro. Daarbij stelt de keuring volgens hem inhoudelijk weinig voor. 
Zodra iemand zich bij het CBR inschrijft om te beginnen met rijlessen, wordt gevraagd om een gezondheidsverklaring in te vullen. Wanneer wordt ingevuld dat er sprake is van autisme, moet diegene verplicht deelnemen aan een extra keuring, waaruit de rijgeschiktheid moet blijken.
Volgens Henke zijn er ongeveer 200.000 mensen met autisme in Nederland, waarvan er jaarlijks "duizenden" tegen de problemen bij het CBR aanlopen.
Kijk 'Chaos bij het CBR'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.