Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Carice van Houten en andere BN’ers starten protestactie tegen verbreding A27

10-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1486 keer bekeken
  •  
Carice van houten
Bekende Utrechters als Carice van Houten, Maarten van Rossem, Barry Atsma, topeconoom Herman Wijffels en Joris Linssen starten onder de #StopDeVrebreding een protestactie. Met onder andere een video op basis van een gedicht van Utrechter Vincent Bijlo, proberen ze de verbreding van de A27 tegen te houden.            
In de Zembla-uitzending ‘De strijd over asfalt’ blijkt dat minister Van Nieuwenhuizen de plannen om de weg te verbreden stug blijft doorzetten. Ook al zijn de gemeente en de provincie Utrecht tegen de wegverbreding.  Door de crisis- en herstelwet kunnen zij niet in beroep bij de Raad van State.
Creatieve noodkreet
Als reactie op het doorzetten van de plannen van de minister, namen de bewoners van Nieuw Amelisweerd het initiatief om een creatieve noodkreet te laten horen. In korte tijd meldden zich vele bekende Utrechters om voor de video een dichtregel voor te dragen.

De actiegroep schrijft dat alle bekende Utrechters die meedoen van mening zijn dat de verbreding een onrealistisch plan is en indruist tegen de klimaatdoelstellingen.
“Hier op landgoed Nieuw Amelisweerd ben ik opgegroeid. Houd het intact. Er is al zo weinig natuur, zo dicht bij de stad”, zegt Carice van Houten.                

Maarten van Rossem vraagt zich af waar het voor nodig is een bos aan te tasten waar zo veel mensen gebruik van maken: “Het is eerder aan de orde geweest en het zou onverstandig zijn dit plan door te voeren nu er zo veel goedkopere en duurzame oplossingen zijn. Moet de geschiedenis zich weer herhalen?
De strijd over asfalt
In ‘De strijd over asfalt’ sprak het Utrechtse gemeenteraadslid Thijs Wijstra over de frustratie van de lokale politiek in dit dossier: “Wij willen zorgen voor meer groen, meer bomen, en gezonde lucht in Utrecht, maar als het op dit soort fundamentele dingen aankomt worden we gewoon overruled door het rijk.”

Kijk de uitzending 'De strijd over asfalt':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.