Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Campagne hpv-vaccinatie mislukt

02-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
kamer-wil-opheldering-over-rivm-onderzoek
Veel minder meisjes dan verwacht hebben zich laten inenten tegen het hpv-virus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beschouwt de campagne voor de inenting als mislukt.

Roel Coutinho, directeur Infectieziekten van het RIVM zegt dat de campagne niet heeft gewerkt. Bij een volgende vaccinatieronde wil het RIVM het anders aanpakken. Nu is te weinig rekening gehouden met de verschillende opvattingen over het vaccin.

Bijwerkingen
ZEMBLA liet in oktober 2008 in ' Het omstreden kankervaccin ' zien dat deskundigen twijfelen over het nut van het vaccineren van jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker. Bovendien vonden zij dat er te weinig bekend was over bijwerkingen.

De laatste weken kwam gemiddeld nog geen 50 procent van de opgeroepen meiden de prik halen, terwijl was gerekend op een totale opkomst van 75 procent. In februari kregen ruim 380.000 meisjes tussen de 12 en 16 jaar een uitnodiging om zich te laten inenten tegen baarmoederhalskanker maar daar reageerden te weinig meisjes op. Daarop probeerden de GGD's meisjes die nog zich nog niet hadden laten inenten over te halen dit alsnog te doen, maar dat leidde dus niet tot het gewenste resultaat.

Het RIVM organiseerde dinsdag een bijeenkomst voor betrokkenen om te leren van de mislukte campagne. De campagne zal in het vervolg kleinschaliger worden, aldus Coutinho.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.