Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Camera's geplaatst om wolf bij grens te fotograferen

16-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cameras-geplaatst-om-wolf-bij-grens-te-fotograferen
Als een wolf binnenkort de Nederlandse grens oversteekt, bestaat de kans dat hij gefotografeerd wordt door een zogenoemde 'cameraval'. De organisatie Wolven in Nederland hangt samen met natuurbeheerders 'enkele tientallen' camera's op, die de wolf op de gevoelige plaat moeten vastleggen.
Zondagochtend was in radioprogramma Vroege Vogels te horen hoe de eerste val werd opgehangen. 'We hopen met een beperkt netwerk een wolf vast te leggen', verklaart Leo Linnartz van Wolven in Nederland.
De camera's worden in gebieden gehangen vanaf Nijmegen tot aan Noordoost-Groningen. Daarmee is sprake van een zeer uitgestrekt gebied dat door slechts enkele tientallen camera's in de gaten moet worden gehouden.
' Bovenzien ziet een camera maar een paar meter. Het is echt een steekproef ', legde Linnartz uit.
Eerste bewijs
De camera's worden opgehangen in stukken natuur van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale Landschappen. Ze maken foto's van alles wat passeert, dus ook van mensen, katten, honden en andere dieren. ' Je hebt dus een heleboel opnames met een paar interessante ertussen ', aldus Linnartz.
De camera's moeten niet alleen regelmatig worden gecontroleerd om te zien of er iets interessants is gefotografeerd, maar ook omdat de batterijen regelmatig vervangen moeten worden.
'En als de camera net verkeerd hangt, kan je bijvoorbeeld heel veel foto's hebben van een zwiepende tak. Dan moet hij verplaatst worden', zegt Linnartz.
Het doel is om uiteindelijk een wolf te fotograferen. Daarmee zou het eerste bewijs zijn geleverd dat de wolf, die net over de grens in Duitsland is gespot, ook weer in Nederland terug is.
Door: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.