Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bussemaker: justitie aan zet bij Amarantis

14-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bussemaker-justitie-aan-zet-bij-amarantis
(ANP) - Justitie moet beoordelen of bij de inmiddels omgevallen onderwijskolos Amarantis sprake is geweest van vriendjespolitiek en fraude. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs droeg donderdag een dossier over aan het Openbaar Ministerie dat in die richting wijst.

Zweem van vriendjespolitiek
Dat zei Bussemaker bij de presentatie van het rapport van een onderzoekscommissie onder leiding van Femke Halsema over vermeende misstanden bij Amarantis. Halsema kon een betaling van 210.000 euro aan een bouwbedrijf niet goed uitzoeken. Daardoor blijft de zweem van vriendjespolitiek rond de kwestie hangen en dat wil Bussemaker niet. Het is nu aan justitie om uit te zoeken of het bouwbedrijf of de bestuurders over de schreef zijn gegaan.

Zelfreinigend vermogen
De minister zei dat het hele onderwijs last heeft gehad van het gedrag van de bestuurders en de ondergang van Amarantis. ' Ik ben nog steeds boos en verontwaardigd ', zei ze. Onderwijsbestuurders moeten dan ook bij zichzelf te rade gaan of hun gedrag wel wenselijk is, zelfs als het binnen de grenzen van de wet valt, vindt Bussemaker. Daarnaast wil ze in de toekomst steviger kunnen ingrijpen als er sprake is van wanbeheer.

Vraagtekens
De commissie-Halsema onderzocht acht signalen over misbruik van onderwijsgeld, fraude, vriendjespolitiek en andere misstanden. In zeven van de acht gevallen is de wet niet overtreden, maar vraagt Halsema zich wel af of het gedrag van de bestuurders wenselijk was. Bij het achtste geval worden nu dus nog vraagtekens geplaatst.

Ondergang van een onderwijsgigant
In een reconstructie laat ZEMBLA zien dat geld dat bedoeld was voor onderwijs, daar niet terecht kwam. Wel werd het besteed aan onder meer een duur kantoor voor het bestuur op de Zuidas van Amsterdam en aan kostbare nieuwbouwplannen die uiteindelijk niet gerealiseerd werden. Ook werd er door teruglopende leerlingaantallen niet op tijd gesneden in het personeel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.