Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Burgers de dupe van zwak bestuur in dossier Vink’

22-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vink 08
“De politiek reageert veel te gelaten op de affaire rond de vervuilde grond van Vink.” In de ZEMBLA-uitzending over Vink sprak forensisch expert Ton Diepeveen van een ‘nieuwbouwwijk als stortplaats’. Sinds de uitzending communiceert de gemeente dat er niets aan de hand is in Barneveld, maar Diepeveen schrijft vrijdag in een opiniestuk in de Gelderlander: “Er is van alles aan de hand.”
“Het ‘dossier Vink’ toont pijnlijk aan dat het met zwakke bestuurders een kansloze zaak is adequaat en effectief op te treden.” Diepeveen noemt het onvoorstelbaar dat er zoveel geld is gestopt in milieutoezicht en handhaving en dat ernstige overtredingen vervolgens “Worden gebagatelliseerd.”
Ton Diepeveen in 'Nieuwbouwwijk als stortplaats':
Vink zwijgt en dat is in strijd met de wet
Volgens Diepeveen is het volledig in strijd met de wet dat Vink niet wil zeggen waar de grond oorspronkelijk vandaan komt. “Vink is daartoe verplicht.”
Nieuwbouwwijk als stortplaats
Kijk de uitzending: 'Nieuwbouwwijk als stortplaats'
De gemeente Barneveld is te veel verweven met het bedrijf Vink en kan daardoor niet objectief en onafhankelijk handelen en ook de provincie laat het afweten en pakt niet door, zo vindt Diepeveen. “De burgers zijn daarvan de dupe. Dat is wrang omdat de wetgeving die de provincie en gemeente behoren te handhaven, juist die burgers beoogt te beschermen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.