Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Burger dwingt Provinciale Staten tot een debat over REC Harlingen

21-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
burger-dwingt-provinciale-staten-tot-een-debat-over-rec-harlingen
18 augustus 2009
Harlingen - De tegenstanders van de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen gaan via een burgerinitiatief Provinciale Staten dwingen een debat over de afvaloven te voeren. Ze willen dat de Staten zich uitspreken over nut en noodzaak en de gezondheidsrisico’s van de oven.
Statenleden hebben eerder al aangekondigd dat ze gedeputeerde Adema ter verantwoording zullen roepen over zijn handelwijze rond de komst van de REC, maar de stichting Afvaloven Nee wil dat er geen politiek maar een principieel debat komt. ,,Hebben we zo’n oven wel nodig? Zou hij wel op deze plek moeten komen? Deugt de milieuvergunning? Dat soort vragen,” zegt Frank Petersen van de stichting.

De stichting heeft voor 15 september 1500 handtekeningen van kiesgerechtigde Friezen nodig om de Staten tot een debat te dwingen. Het lijkt wel zeker dat dit lukt: ,,Alleen al in Harlingen hangen overal stickers en posters en vlaggen. Als die mensen allemaal tekenen, zijn we er misschien al.”
De stichting weet niet zeker of de Staten formele macht hebben om gedeputeerde Adema te dwingen om de milieuvergunning in te trekken - wat de tegenstanders natuurlijk het liefst zouden willen. ,,Maar we gaan er vanuit de gekozen volksvertegenwoordigers in elk geval meer oog hebben voor het maatschappelijk belang dan de bestuurders. Die lijken, eenmaal op het fluweel, vooral oog te hebben voor bedrijfsbelangen en prestige.”

De gemeente Harlingen heeft gisteren in een open brief aan de burgers toegegeven dat de informatievoorziening over de REC tot nu toe niet voldoende is geweest. Vanaf nu zal de gemeente alle vragen van haar inwoners zelf behandelen. ,,We stoppen met doorverwijzen naar Omrin of de provincie”, zegt woordvoerder Tymen Hein Corporaal. Volgende week is er om te beginnen een discussiebijeenkomst. Daarna houdt burgemeester Scheffer wekelijks spreekuur.
(Bron: Friesch Dagblad) 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.