Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Burgemeester maakt zich grote zorgen om hoge aantal moorden in Brabant

23-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
moord breda ANP
West-Brabant en Zeeland lijken dit jaar uit te komen op een recordaantal moorden. In het eerste half jaar van 2017 zijn er in de politieregio al dertien gepleegd. Burgemeester Paul Depla van Breda maakt zich grote zorgen omdat de helft van de afrekeningen gelieerd wordt aan de georganiseerde misdaad. Dat zegt hij tegen EenVandaag.
moord breda ANP
De georganiseerde criminaliteit is al jaren een groot probleem in Brabant en raakt steeds meer verweven met de bovenwereld. Nadat ambtenaren en zelfs burgemeesters te maken kregen met intimidatie en bedreigingen, deden Brabantse bestuurders dringende oproepen aan Den Haag om de problemen serieus te nemen en meer middelen en politiecapaciteit beschikbaar te stellen.
Misdaad loont
ZEMBLA maakte in 2015 de uitzending ‘ Misdaad loont ’ over de georganiseerde misdaad in Brabant. Met lik-op-stuk beleid proberen de burgemeesters al jaren het tij te keren in de regio: panden worden gesloten, geld en goederen afgepakt. Maar de gevolgen zijn soms groot en beangstigend:  hun auto’s worden in brand gestoken, de burgemeester van Helmond dook enige tijd onder en burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen ontving een doodsbedreiging:
Nu de onderhandelingen voor een nieuw te vormen kabinet lopen, vraagt Depla van Breda nogmaals om harde maatregelen en meer politiecapaciteit:
"Het aantal moorden is zo stevig dat we niet onder doen voor Amsterdam. Maar als je kijkt naar de capaciteit, is het de helft van Amsterdam. Dat moet echt anders in de verdeelmodellen" , zegt Depla tegen EenVandaag.
Criminele hotspot
Bij zijn aantreden in 2015 zei het hoofd van de regionale recherche Rienk de Groot dat naast Amsterdam, Brabant dé criminele hotspot van Nederland is. In een interview met het AD legde hij uit hoe dat volgens hem komt: "De geografische ligging van Brabant, tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen, verklaart een hoop. Die moorden laten vooral zien dat criminelen steeds sneller naar zware wapens grijpen. Die heftigheid baart ons zorgen."
Kijk de uitzending 'Misdaad loont' terug:

Meer over:

misdaad-loont
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.