Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Burgemeester laat slachterij Vion sluiten wegens onveilig vervoer werknemers

27-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Vion gesloten ANP

Slachterij Vion heeft zich niet aan de afspraak gehouden om toe te zien op veilig vervoer voor zijn werknemers. "Dinsdag hadden we er nog vertrouwen in dat Vion zich aan alle afspraken zou houden. Ik heb toen aangegeven dat het vertrouwen duurt zolang Vion zich aan de afspraken houdt. Dat is op dit moment niet het geval", aldus Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland VNOG.

De politie in Apeldoorn heeft woensdagmiddag een slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn afgesloten omdat daar de coronarichtlijnen waren geschonden. Bij de slachterij waren achttien busjes met arbeidsmigranten aangekomen, die onderling niet voldoende afstand hielden, aldus het ministerie van Landbouw.

'Niet volgens RIVM-richtlijnen'
Burgemeester Heerts liet het terrein van de slachterij aan de Laan van Malkenschoten in Apeldoorn woensdag aan het eind van de ochtend afsluiten, zegt hij. Dat gebeurde nadat de politie hem liet weten dat er te veel mensen dicht op elkaar in kleine busjes zaten. "Niet volgens de RIVM-richtlijnen", aldus de VNOG-voorzitter.

Het terrein is woensdag afgesloten. Iedereen die zich binnen de hekken bevindt, wordt geregistreerd. De lijsten worden vergeleken met de personeelslijsten van de Vion-vestiging in Groenlo. Dat doen GGD en brandweer, aldus de VNOG.

Eerder werden slachthuizen van Vion gesloten wegens uitbraken van het nieuwe coronavirus. Of deze vestiging van Vion ook voor langere tijd dicht moet, is onduidelijk.

Minister sprak vertegenwoordigers vleesverwerkers
Minister Carola Schouten (Landbouw) sprak dinsdagavond nog met vertegenwoordigers van de vleesverwerkende industrie, over hoe zij van plan zijn hun werknemers beter te beschermen tegen besmetting met corona. Schouten riep de sector een dag eerder op met plannen te komen voor de bescherming van hun werknemers. "En als dat onvoldoende is, dan moet ik ook de medewerkers van de NVWA gaan beschermen", zei de minister toen. Ze doelde daarmee op de verplichte aanwezigheid van controleurs bij slachterijen. Als die worden teruggetrokken uit een slachterij, moet die de deuren sluiten.

Het vervoer van de werknemers werd na het gesprek expliciet genoemd als punt van aandacht, door zowel Schouten als door Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector.

Vion reageert
Vleesverwerker Vion houdt intussen rekening met het ergste. "De berichten uit Apeldoorn zijn zeer verontrustend. Naar wij hebben begrepen doet de politie onderzoek in onze vestiging in Apeldoorn of er mogelijk een of meerdere mensen zouden zijn die op de quarantainelijst van de vestiging van Groenlo zouden staan. Het is een uitstekende zaak dat de politie dit nu tracht vast te stellen. En onbegrijpelijk dat daar blijkbaar aanleiding voor is", zegt een woordvoerder in reactie op het bericht dat de politie de slachterij in Apeldoorn woensdag heeft afgesloten.

"Voor onze medewerkers en voor de regio is het van groot belang om te weten wat de feiten zijn. Die zijn nu ons nog niet duidelijk", vervolgt de woordvoerder.

"Wij proberen van onze kant op dit moment na te gaan of wij kunnen bijdragen aan wat de feitelijke situatie is. Daarover zijn wij in contact met de Veiligheidsregio en politie. Laten we ook helder zijn hoe wij als Vion hierin staan: voor ons en voor onze medewerkers gelden dezelfde afspraken als voor ieder ander: als iemand positief is bevonden op het coronavirus dan ga je netjes in quarantaine en blijf je gedurende twee weken in quarantaine. Daar heeft iedereen zich aan te houden. Er is geen enkele uitzondering. Wij wachten nu de feiten af."


Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.