Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gemeente Súdwest-Fryslân wil monumentenstatus voor wooncomplex Nij Ylostins

06-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Nij Ylostings
Burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân zijn van plan het wooncomplex Nij Ylostins in IJlst aan te wijzen tot gemeentelijk monument. Dat is goed nieuws voor de ouderen die er wonen, dat betekent namelijk dat er een grote kans bestaat dat het wooncomplex in IJlst niet gesloopt hoeft te worden.

Oude bomen moet je niet verplanten 
In de ZEMBLA uitzending 'Oude bomen moet je niet verplanten, deel II' is te zien hoe ouderen met veel plezier samenleven in een zelfstandige woning in het complex Nij Ylostins. Woningbouwvereniging Elkien besluit om het pand niet te renoveren, maar te slopen. Die aankondiging zorgde voor veel onrust bij de ouderen die er wonen, omdat het zou betekenen dat ze IJlst, waar ze vaak al hun hele leven wonen, zouden moeten verlaten.  
 
De ouderen kwamen in verzet en uiteindelijk leidde de strijd van de ouderen ertoe dat Elkien koos voor gefaseerde sloop, waardoor de bewoners in IJlst kunnen blijven, maar wel twee keer zouden moeten verhuizen. Een betrokkene bij de ouderen diende daarom een monumentaanvraag in om de sloop van het pand helemaal tegen te houden.   
Hûs en Hiem
Eerder oordeelde het college van monumentencommissie Hûs en Hiem al dat het gebouw van ,,voldoende cultuurhistorische en architectuurhistorische betekenis’’ is om de aanwijzing tot gemeentelijk monument te rechtvaardigen. Het pand is gebouwd in de jaren 70 en heeft het predicaat: Experimentele Woningbouw.

Er zijn slechts 64 gebouwen in Nederland met zo’n aanduiding. Het gebouw heeft een open uitstraling. De binnenkant is zo vormgegeven dat er geen lange rechte gangen zijn, zoals in veel bejaarden- en verzorgingshuizen uit die tijd. De woningen verspringen waardoor er zithoekjes ontstaan en de gangen een ontmoetingsplek zijn voor de mensen die er wonen.

Definitief besluit
Burgemeester en wethouders gaan dus voorlopig mee in het oordel van Hûs en Hiem , maar voor een definitie aanwijzing is het momenteel te vroeg, zegt wethouder Erik Faber in een brief van de gemeente: "We hopen zo ook de ongerustheid van de bewoners van Nij Ylostins weg te nemen’’.

Daarnaast laat de voorlopige aanwijzing zien welke kant burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân op willen, aldus Faber. Om tot een definitief besluit te komen, moet de gemeente nu eerst de belangen van alle betrokken partijen zorgvuldig tegen elkaar afwegen. "Zo’n afweging is nodig om een gedegen en juridisch goed gemotiveerd besluit te kunnen nemen’’, zegt de wethouder. Het college wil voor 25 februari 2020 een definitief besluit bekendmaken.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.