Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brussel wil tijdelijke stop op bijdodende pesticiden

01-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brussel-wil-tijdelijke-stop-op-bijdodende-pesticiden
(ANP) Brussel wil een tijdelijk verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen. Het gaat om middelen die gebruikt worden bij gewassen als mais en granen, die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels, maar die schadelijk blijken te zijn voor de insecten. Dat maakte een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag bekend. De Commissie vraagt lidstaten deze middelen (neonicotinoiden) twee jaar te weren.

Na een evaluatie zal gekeken worden of de maatregelen effect hebben en of er Europese wetgeving moet komen.

De Europese Commissie  hoopt dat het verbod in de zomer van kracht zal worden. De lidstaten moeten nog met de plannen instemmen.

De Partij voor de Dieren kreeg donderdag steun van PvdA, SP, D66 en GroenLinks bij het verzoek aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om in Europa te pleiten voor uitstel van het toelaten van de bestrijdingsmiddelen neonicotinoiden en fiprinol.

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) publiceerde vorige week, in een herbeoordeling van de effecten van zogenaamde 'neonicotinoïden', dat bij toepassing op sommige gewassen een hoog risico voor bijen is geconstateerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.