Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brussel: onkruidverdelger tijdelijk toestaan

01-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Glyfosaat
De omstreden onkruidverdelger glyfosaat moet worden toegestaan totdat het Europese Agentschap voor Chemische Producten (ECHA) een wetenschappelijk oordeel heeft geveld over de mate van kankerverwekkendheid van het middel. Dat voorstel deed EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) woensdag.
Het opstellen van het ECHA-rapport duurt volgens Andriukaitis twaalf tot achttien maanden. Hij benadrukte dat de bal bij de lidstaten ligt. Experts van de EU-landen spreken zich komende maandag uit over het voorstel.
De deskundigen konden het de afgelopen tijd niet eens worden of glyfosaat op de Europese markt mag blijven. Twee keer bleek er geen meerderheid voor het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van het middel eerst vijftien en vervolgens negen jaar toe te staan. Als er voor 1 juli geen besluit is, verloopt de vergunning voor de pesticide en moet de verkoop worden gestaakt.
Brussel wil wel dat het gebruik in parken speelplaatsen en tuinen wordt geminimaliseerd, evenals het sproeien op akkers vlak voordat wordt geoogst.
Glyfosaat is een veelgebruikt basisstof in onkruidverdelgers, onder meer in Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Eerdere studies wezen uit dat het mogelijk kankerverwekkend is.
Nederland is voor een verlenging, op voorwaarde dat als het middel kankerverwekkend blijkt, de vergunning wordt ingetrokken. Het Europees Parlement is tegen een verbod, maar pleitte onlangs ook voor nader onderzoek.
Greenpeace wil het middel van de markt hebben. ,, Of de vergunning nu voor 15, 9 of 2 jaar wordt gegeven maakt niets uit. Dezelfde hoeveelheid glyfosaat wordt gesproeid en de niveaus in onze lichamen zullen ook niet veranderen. ’’

(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.