Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Britten gaan suikerbelasting heffen op frisdrank

17-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
De Britse overheid gaat een extra belasting heffen op zoete frisdrankjes. Dat heeft minister van Financiën George Osborne woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van de rijksbegroting. Deze 'sugar tax' is een geesteskind van de activistische topkok Jamie Oliver. Dat schrijft De Volkskrant.

De grote zorg van gezondheidsorganisaties is dat de suikerhoudende drank bijdraagt aan zwaarlijvigheid, dat weer kan leiden tot aandoeningen als diabetes. Osborne zei in het parlement: " Ik ben niet bereid om terug te kijken op mijn werk hier in dit Parlement, en zeg tot de generatie van mijn kinderen, 'Het spijt me, we wisten dat er een probleem was met suikerhoudende dranken, we wisten dat het ziekte veroorzaakt, maar we ontweken de moeilijke beslissingen en we deden niets. ''
Minister Osborne heeft de industrie twee jaar gegeven om het suikergehalte te verminderen. Daarna komt er een heffing van omgerekend 23 eurocent voor drankjes met meer dan 5 gram suiker per 100 ml en 31 eurocent voor drankjes met meer dan 8 gram. Drankjes voor volwassenen als Gin & Tonic worden niet ontzien. De verwachte opbrengt, ruim een half miljard euro, gaat naar schoolsport.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.