Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brits meisje overlijdt na kankervaccinatie

29-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
741 keer bekeken
  •  
nieuwe-brief-hpv-vaccinatie-na-lage-opkomst
(NOS) In het Britse Coventry is een 14-jarig meisje overleden nadat ze was gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Er wordt onderzocht of haar dood het gevolg is van de vaccinatie.

Ze had de vaccinatie van het merk Cervarix gekregen op de middelbare school in Coventry. Enkele medestudenten gaven na de vaccinatie aan dat ze last hadden van duizeligheid en misselijkheid, maar hoefden niet te worden opgenomen in een ziekenhuis.
De partij Cervarix die op de school is gebruikt, wordt voorlopig uit voorzorg niet meer gebruikt. 

Feiten
Volgens dr. Caron Crainger, directeur van het gezondheidscentrum in Coventry, bezweek het meisje kort nadat ze de vaccinatie had gehad. "Maar zolang de feiten niet bekend zijn en er geen lijkschouwing is gedaan, kunnen we haar dood niet met zekerheid koppelen aan het vaccin."   

Het is ook mogelijk dat de dood van het meisje toeval was of dat ze al ziek was en dat de vaccinatie haar fataal is geworden.

Het is niet ongebruikelijk dat er bijwerkingen optreden na een Cervarix-vaccinatie. Tussen 14 april 2008 en 23 september 2009 zijn bij de Britse gezondheidsinspectie 2.137 meldingen binnengekomen van meisjes die een reactie op het middel hadden gekregen.   

Klein
De kans dat er door de vaccinatie iets misgaat, is echter klein. Onderzoek heeft aangetoond dat één op de miljoen vrouwen een aandoening kan oplopen of kan overlijden.

Groot-Brittannië is in september 2008 begonnen aan een vaccinatieprogramma voor jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker. In het hele land wordt het middel Cervarix gebruikt van GlaxoSmithKline.

Nederland
In Nederland is de vaccinatie tegen het HPV-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken op 10 februari van dit jaar van start gegaan. Sindsdien zijn 380.000 meisjes opgeroepen voor vaccinatie.

Ongeveer de helft daarvan is daadwerkelijk gevaccinneerd. Daarbij hebben zich voor zover bekend in geen enkel geval ernstige bijwerkingen voorgedaan. Ook in ons land wordt het middel Cervarix gebruikt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.