Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brief aan het Openbaar Ministerie over 'Officieren van Justitie in de fout'

15-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
officieren-van-justitie-in-de-fout
Voor de documentaire ' Officieren van justitie in de fout ' van Jos van Dongen en Frans Glissenaar, bestudeerde ZEMBLA honderden vonnissen en arresten van de laatste tien jaar, en zocht uit waar de rechter zich negatief uitspreekt over de werkwijze van het Openbaar Ministerie. Op basis van dit onderzoek werd een lijst samengesteld van negentig gevallen die geanonimiseerd gepubliceerd werd op zembla.tv voorafgaand aan de uitzending op zondag 31 januari 2010. Bekijk de lijst hier .
 

Reactie OM

Het Openbaar Ministerie (OM) reageerde nog voor de uitzending met een persbericht (29 januari) waarin het stelt dat ZEMBLA niet zorgvuldig is in de berichtgeving over het OM. "Soms zoekt het OM in de kader van de criminaliteitsbestrijding bewust de grenzen op. Als de rechter de grenzen anders legt dan is daarmee het OM nog niet verwijtbaar fout."
 

Onderzoek WBOM

Het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie (WBOM) onderzocht de negentig zaken waarbij justitie fouten zou hebben gemaakt. 'De zaken worden doorgespit om alle twijfel weg te nemen', zei voorzitter van het College van procureurs-generaal Harm Brouwer.
Download het onderzoeksrapport hier

Onjuistheden

In een brief aan de opvolger van Harm Brouwer, H.J. Bolhaar, schrijven R. Hörchner en A.E.C. Pijnenborg dat in het onderzoek van het WBOM fouten gemaakt zijn. Lees hieronder het eerste deel van de brief. De hele brief is hier te downloaden.


"5 december 2011

Geachte heer mr. H.J. Bolhaar,

Het programma Zembla heeft in hun uitzending van 31 januari 2010 een lijst gepresenteerd van, “90 officieren van justitie in de fout”. De zaak Hörchner en Pijnenborg zat daar ook bij, zie pagina 24. (Bijlage 1, Zembla rapport) Daarin is expliciet gesteld door Zembla, “ De transcriptie van de tapgesprekken bleek onjuist”.

Citaat WBOM rapport: “Vrijwel direct na het verschijnen van de lijst heeft het College van procureursgeneraal aan het Wetenschappelijk Bureau van het Openbaar Ministerie (WBOM) opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de juistheid van de verwijten die in de lijst worden gemaakt aan het adres van het OM, alsmede aan het adres van de individuele functionarissen.

Bij dit onderzoek diende niet alleen te worden gekeken naar de lijst zelf, maar ook naar de tekst op de Zembla website voor zover die betrekking had op de lijst.

Het WBOM heeft zich bij de uitvoering van de onderzoeksopdracht laten bijstaan door twee externe adviseurs, te weten prof. mr. P.A.M. Mevis (EUR) en prof. mr. Th.A. de Roos (UvT)”. Bovenstaande onderzoeksresultaten van dit WBOM rapport d.d. 11 mei 2010 in de zaak Hörchner en Pijnenborg zijn feitelijk onwaar.

In het WBOM rapport is expliciet gesteld onder correcties: “De transcriptie van de tapgesprekken bleek niet onjuist”. (bijlage 2, WBOM rapport pagina 148 en 149.) Begin juni 2009 hebben de wetenschappers Prof. Dr. A.P.A. Broeders en dr. M. Schreuder van The Maastricht Forensic Institute een deskundigenonderzoek gedaan naar de geluidsopname van bewuste transcripties.

De uitslag van het deskundigenrapport d.d. 31 juli 2009, was helder en de conclusie was dat niet één, maar ”allebei de transcripties waren onjuist” uit het strafdossier met de code ZD-01. Dat betekend dat het Openbaar Ministerie met dit WBOM onderzoek flagrante “fouten” hebben gemaakt, bovenop de reeds gemaakte “fouten” door het Openbaar Ministerie. Dat heeft echter niets meer van doen met onzorgvuldig onderzoek doen, maar zou je mogen stellen dat de integriteit in het geding is.

In deze specifieke zaak hebben de wetenschappelijke onderzoekers die verantwoordelijk zijn voor dit WBOM rapport de medewerkers van het programma Zembla en het publiek bedot. Dat is niet alleen pijnlijk voor Hörchner en Pijnenborg, maar in dit geval zeker zo pijnlijk voor de eindredactie en voor de journalisten van het programma Zembla die zo goed hun research gedaan hebben. (...)

R. Hörchner en A.E.C. Pijnenborg

Lees hier de hele brief (6 pagina's, pdf)

Bekijk de lijst (inclusief de opmerkingen van het OM)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.