Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brandweer en gemeente aansprakelijk voor verdrinking

19-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
brandweer-en-gemeente-aansprakelijk-voor-verdrinking
De Brandweer Flevoland en de gemeente Almere zijn tekortgeschoten bij een reddingsactie op recreatieplas het Weerwater in Almere. In 2002 verdronk daarbij de 49-jarige Almeerder Frank Kathusing.

ZEMBLA berichtte over het drama in de uitzending 'Overheid in overtreding'. Kathusing verdronk nadat zijn boot was omgeslagen in de recreatieplas. De brandweerlieden deden er zo lang over om de man te bereiken dat hij voor de ogen van de hulpverleners en zijn familie verdronk.

Lekke reddingsboot
Eerder was de brandweer aangekomen met een reddingsboot waarvan al bekend was dat deze lek was en was er onnodig tijdverlies door een lege accu, het zoeken naar een plek waar de duikers het water in konden gaan, en een discussie over het al dan niet aanhaken aan de reddingslijn. De rechtbank oordeelde ook dat de brandweer te snel overging tot bergen in plaats van redden toen het slachtoffer onder water verdween.

"Ik heb mijn man nog nooit zo hard horen schreeuwen. De brandweer stonden te kijken of te aarzelen en ze durfden gewoon hetwater niet in", zegt de weduwe Kathusing in ZEMBLA 'Overheid in overtreding'. Later zegt ook de politie dat ze vinden dat de duikers stonden te treuzelen. Verder bleek ook dat de brandweer nog nooit een dergelijke actie bij nacht had geoefend.

De zoon van Kathusing besloot uiteindelijk zelf met een kano zijn vader te gaan redden, maar kwam te laat.

Civiele procedure
Het gerechtshof in Arnhem bepaalde in 2003 dat de brandweer niet strafrechtelijk zou worden vervolgd voor de zaak. De familie spande daarop een civiele procedure aan. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft nu dus in deze zaak bepaald dat de brandweer steken heeft laten vallen.

De gemeente en de brandweer worden voor een derde aansprakelijk gehouden voor de verdrinking en de schade bij de nabestaanden. Twee derdervan de schuld ligt volgens de rechtbank bij het slachtoffer, omdat hij onvoorzichtig was: hij ging 's nachts varen in een gebrekkig bootje en na alcoholgebruik. Over de hoogte van de schadevergoeding wordt later verder geprocedeerd.

Evaluatie Weerwaterongeval van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.