Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brabantse zorginstelling regelt geen maaltijdvoorziening meer voor ouderen

18-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Rollator - ouderen
BrabantZorg gaat wegens de risico’s van het coronavirus geen maaltijdvoorziening meer regelen voor cliënten. Dat liet de ouderenzorginstelling, met 35 vestigingen en 6000 cliënten in de regio Oss, Uden, Meierijstad en Den Bosch, dinsdag weten via een brief aan de cliënten die in bezit is van Zembla. 

De ouderenzorginstelling besloot afgelopen weekend de 35 locaties en de restaurants gesloten te houden voor bewoners, externe bezoekers én cliënten uit de aanleunwoningen en uit de wijk. Nu schrijft BrabantZorg dat de cliënten in aanleunwoningen en uit de wijk tot ‘nader order geen maaltijden meer ontvangen’. De maaltijdvoorziening aan cliënten die wonen bij BrabantZorg gaat gewoon door. 

Hoeveel cliënten in de aanleunwoningen en in de wijk precies afhankelijk zijn van de maaltijdvoorziening van BrabantZorg, is de zorginstelling nog aan het uitzoeken.

Zelf regelen
BrabantZorg zegt tot deze beslissing te zijn gekomen om de veiligheid van de cliënten en medewerkers te kunnen waarborgen, zodat besmetting met het corona- en griepvirus kan worden voorkomen.

Irene van der Vorst van BrabantZorg: “Wij dragen de verantwoordelijkheid voor kwetsbare mensen en we moeten onze eigen mensen op de been houden. Vanuit die verantwoordelijkheid doen we dit, wij willen ervoor zorgen dat zo min mogelijk mensen besmet raken.”

De ouderenzorginstelling vraagt of ouderen nu zelf, of tevens samen met hun naasten, de maaltijdvoorziening kunnen regelen. Als die mogelijkheid er niet is, kunnen ouderen contact opnemen met de gemeente. Van der Vorst: “Het is zeker een vervelende maatregel, maar we zien nu ook dat er heel veel mooie initiatieven ontstaan vanuit de horeca om aan maaltijdvoorziening te doen en dat er vrijwilligers zijn die zich opwerpen.”  

Oplossing 
Inmiddels heeft welzijnsorganisatie, ONS Welzijn, aangegeven de lacune die in de regio is ontstaan door het wegvallen van de maaltijdvoorziening van BrabantZorg, op te gaan vangen. 
Bekijk hier de brief die BrabantZorg dinsdag stuurde naar cliënten: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.