Zembla

Brabantse varkensboeren slepen provincie voor de rechter om nieuwe regels stallen

21-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
varkens ANP
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is een juridische procedure gestart tegen de provincie Noord-Brabant. Volgens de varkensboeren zijn de eisen die de provincie stelt aan de stallen van de boeren 'onwettelijk'. De boeren doelen op het plan van de provincie om de boeren te verplichten niet stinkende, duurzame stallen te realiseren.
varkens ANP
Dat plan werd in juli vastgesteld. Boeren moeten voor 2022  verouderde stallen die veel stikstof uitstoten en stank verspreiden verplicht moderniseren.   Daarnaast moet er voor iedere tien vierkante meter nieuwe stal, elders in de regio elf vierkante meter oude stal verdwijnen. Stallen die ouder zijn dan 15 jaar moeten worden aangepast.
"Gedeputeerde Staten hebben totaal geen oog voor de dramatische gevolgen voor honderden varkenshouders en hun gezinnen" , zei POV al voordat het plan was aangenomen. 
Oneerlijke concurrentie
De Brabantse varkensboeren zeggen dat het plan onder meer gaat leiden tot oneerlijke concurrentie. Door de vergaande Brabantse plannen, moeten de boeren veel meer geld uitgeven dan collega's in het buitenland en in andere Nederlandse provincies.  
"Er is daardoor een ongelijk speelveld. De provincie doorbreekt op die manier op een ongeoorloofde manier de marktordening", stelt Ingrid Jansen van POV.
De organisatie voor varkensboeren heeft een voorbeeldbrief op de website beschikbaar gesteld die varkenshouders kunnen gebruiken om individueel een schadeclaim in te dienen tegen de provincie: "Deze claims kunnen onafhankelijk van de gerechtelijke procedure van de POV, worden ingediend."
Het stinkt in Brabant
Al jaren is de discussie over megastallen een gevoelig dossier in Brabant. De veestapel is met alleen al ongeveer 4,6 miljoen varkens in het Peelgebied gigantisch. De provincie wil vooral minder stank en last voor omwonenden. 
ZEMBLA maakte in 2011 de uitzending ' Het stinkt in Brabant ' over het meest gevoelige dossier van de zuidelijke provincie:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.