Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brabant wil blijvende aandacht voor Q-koorts

20-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Q-koorts epidemie vervolg
De provincie Noord-Brabant wil voorkomen dat de kennis en ervaring die zijn opgedaan met de Q-koortsepidemie verloren gaan. Provinciale Staten steunen daarom unaniem een advies om blijvend aandacht te houden voor de gevolgen van de ziekte.
In 2005 werden in Herpen (Noord-Brabant) de eerste mensen ziek door Q-koorts. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen vanuit Brabant over het hele land. Volgens een schatting zijn 75 patiënten overleden en nog steeds zijn duizenden slachtoffers er slecht aan toe.
Vanuit Den Haag werd voor de slachtoffers Q-support opgericht. Omdat die stichting volgend jaar ophoudt met bestaan, bestaat de vrees dat kennis en steun verloren gaan.
Volgens een advies dat deze week aan de provincie en de Tweede Kamer werd gestuurd moet er daarom een nieuw kennis- en adviescentrum komen voor infectieziekten die zijn overgedragen door dieren. Slachtoffers van Q-koorts moeten daar in de toekomst terechtkunnen met vragen.

De Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels toonde zich vrijdag bereid om de portemonnee te trekken als dat nodig is.  (anp)

Bekijk:
- De Q-koorts epidemie  (2009)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.