Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brabant mag gebruik glyfosaat op eigen gronden verbieden

12-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
landbouwgif 1
Het provinciebestuur van Brabant mag boeren die tijdelijk grond pachten van de provincie verbieden om glyfosaat te gebruiken. De Centrale Grondkamer bepaalde dat de provincie het gebruik op haar eigen gronden mag verbieden, maar alleen bij eenjarige pachtovereenkomsten. De uitspraak heeft niet alleen gevolgen voor provinciale, maar ook voor gemeentelijke gronden in Brabant.

“De uitspraak is op de voet gevolgd door tien Brabantse gemeenten en twee waterschappen die ook een verbod op het gebruik van glyfosaat in hun eenjarige pachtcontracten hebben opgenomen”, zo zegt de provincie.

Hoewel het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat niet verboden is in Nederland, wil Brabant het gebruik ervan zoveel mogelijk tegengaan. “Het is niet een kwestie van afwijken van een landelijke lijn, maar gebruikmaken van handelingsruimte die we als eigenaar van de grond wel hebben”, laat een woordvoerder van het provinciebestuur weten.

Uit voorzorg
De provincie zegt het belangrijk te vinden om de Brabantse grond en het drink- en wateroppervlak schoon en veilig te houden. “Er is een brede discussie over de mate van schadelijkheid van glyfosaat, maar goed voor grond en water is het in ieder geval niet. Daarom heeft de provincie uit voorzorg besloten het in ieder geval niet op de eigen gronden te gebruiken.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.