Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Bouw Afvaloven Harlingen kan doorgaan

13 apr 2010
  •  
leestijd 2 minuten
burger-dwingt-provinciale-staten-tot-een-debat-over-rec-harlingen
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft in kort geding geoordeeld dat de bouw van de ReststoffenEnergieCentrale (REC) van Omrin in Harlingen niet hoeft te worden stilgelegd. Het betoog van Afvalstoffen Nee en enkele omwonenden dat Omrin onrechtmatig handelt door verder te gaan met de bouw van de REC na de vernietiging van de milieuvergunning door de Raad van State op 13 januari 2010 heeft het hof verworpen.
Naar het oordeel van het hof is niet aannemelijk geworden dat de bouwwerkzaamheden als zodanig leiden tot onaanvaardbare hinder of aantasting van natuurwaarden. Daarnaast heeft het hof van belang geacht dat Omrin naar verwachting alsnog zal kunnen voldoen aan de normen die gelden voor het verkrijgen van een milieuvergunning. Onder die omstandigheden komt aan de belangen van Omrin, die bestaan uit het wind- en waterdicht kunnen maken van het gebouw en het voorkomen van grote en kostbare planningsproblemen, doorslaggevende betekenis toe.
 

Stichting Afvaloven nee

Hans Gillissen, woordvoerder van Afvaloven Nee: “En last but not least is er natuurlijk ook nog de nieuwe milieuaanvraag. Omrin doet daar bijzonder luchtig over. Maar als het allemaal zo eenvoudig was lag er nu al wel een nieuwe aanvraag. Wij weten dat de vernietigde onderdelen van de milieuvergunning niet zomaar op te lossen zijn. Niet voor niets is de volledige milieuvergunning door de Raad van State vernietigd! Maar Omrin speelt onverminderd mooi weer. Omrinwoordvoerder Sape Jan Terpstra meldde laatst dat men alles nog eens goed aan het “dubbel-checken” is. Daarom duurde het wat langer. Maar het bureau wat Omrin had ingeschakeld voor nieuwe berekeningen verklaarde dat er nog zo’n 30% niet klaar was. En dat is dus wel wat anders dan dat je alles nog een keer aan het controleren bent. Het is zo tekenend voor Omrin. Maar ze doen maar. Wij weten wel beter. Die afvaloven gaat echt niet branden. Vroeg of laat vallen ze hard door de mand.”

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.