Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Borstimplantaten in landelijk register

11-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pip-implantaten-scheuren-eerder
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) start een eigen implantatenregister. Vrouwen die een borstvergroting of -reconstructie ondergaan worden vanaf vrijdag opgenomen in een borstimplantatenregister. In dat register komt precies te staan welk type borstimplantaten bij de patiënten zijn ingebracht.  De vereniging maakte hierover afspraken met fabrikanten. Met het registratiesysteem hopen de plastisch chirurgen beter toezicht te kunnen houden op de veiligheid van patiënten. Slecht functionerende implantaten zouden zo eerder gesignaleerd kunnen worden. Patiënten worden automatisch geregistreerd tenzij ze bezwaar maken.
Volgens de NVPC is Nederland het eerste land met een borstimplantatenregister. Vorig jaar startte de overheid ook met een registratieregister voor implantaten. Het landelijk register is een koppeling van bestaande registraties van cardiologen, orthopedisch chirurgen en de recent gestarte registratie van de plastisch chirurgen. In de loop van 2015 zal ook de registratie van de gynaecologen aan het implantatenregister worden toegevoegd.
Aanleiding voor de registers is het schandaal rond de PIP-implantaten. De borstimplantaten van de inmiddels failliete Franse fabrikant bleken een grote kans te hebben op scheuren en lekken. Duizenden gedupeerde vrouwen dienden een schadeclaim in tegen het Duitse keurigsbedrijf TÜV Rheinland, die de PIP-implantaten destijds toeliet op de markt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.