Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Borsten voor je verjaardag

  •  
17-06-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
541 keer bekeken
  •  
Marion overleed op 21-jarig leeftijd, kort na een liposuctie-operatie in een Utrechtse kliniek waar ze op dezelfde dag ook een borstoperatie zou ondergaan. Marion vond dat haar lichaam nóg perfecter moest zijn dan het al was. Haar moeder en haar vriend waren het er niet mee eens dat ze zich liet opereren: ‘Niets kon haar van gedachten doen veranderen, zelfs de huisarts kon haar niet tegenhouden,’ vertellen zij in de aflevering van ZEMBLA, ‘Borsten voor je verjaardag’. Marion was een mooi en slank meisje. ‘Toch was ze er van overtuigd dat ze blijer zou worden na de operatie,’ zegt haar moeder.
Gelukkiger worden
Elke dag melden zich tientallen meisjes bij de plastisch chirurg. Ze komen voor een borstvergroting, een schaamlipcorrectie of voor het wegzuigen van vet (liposuctie). Het zijn vaak mooie meisjes die nog mooier willen worden. De leeftijd van de meisjes die werden gevolgd varieert van 18 tot 21 jaar en net als de plastisch chirurgen denken ze dat ze gelukkiger van de ingreep zullen worden.

Met dit soort operaties verbeteren wij de kwaliteit van het leven ,’ zegt plastisch chirurg Martin Janssen van de Boerhaave Kliniek Amsterdam in deze uitzending. De jonge meisjes weigeren of naar een psycholoog sturen vindt hij onzin: ‘ Dan neem ik de patiënt niet serieus.
Borsten voor je verjaardag
De moeders van de meisjes denken ook dat hun dochters er gelukkiger van worden en betalen vaak de operatie. ‘ We hebben haar geld gegeven voor haar verjaardag ,’ zegt een moeder. Gemiddeld kost een borstvergroting 4.200,- euro.

Schaamlipcorrectie
Maar ook de schaamlipcorrecties zijn populair. ‘ Iedere dag komen er meisjes die iets aan hun schaamlippen willen laten doen, ’ vertelt Diana Gabriëls. Ze heeft een bemiddelingspraktijk en geeft meisjes advies over cosmetische chirurgie. In ZEMBLA vertelt een meisje dat ze op haar 18de haar schaamlippen liet corrigeren: ‘ Nu vind ik ze mooi, het is nu zoals het hoort.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.