Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bord vol ontbossing

22-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8477 keer bekeken
  •  

De ontbossing moet stoppen vóór 2030. Dat is cruciaal om de opwarming van de aarde af te remmen. Die afspraak maakten wereldleiders vorige maand op de klimaattop in Glasgow. Een van de grootste oorzaken van die ontbossing is de sojateelt. Vooral in Brazilië wordt veel tropisch bos omgeploegd tot sojavelden. Met desastreuze gevolgen voor klimaat en biodiversiteit.

De Nederlandse veevoerindustrie is een van de grootste afnemers van die Braziliaanse soja. Veevoederbedrijven stellen dat de soja die zij kopen duurzaam is, omdat er geen bomen voor zijn gekapt. Boeren die hun dieren deze gecertificeerde soja geven, zouden ontbossingsvrije producten zoals vlees en melk leveren. Maar waar verbouwt Brazilië die soja waar geen oerwoud voor wordt vernietigd? Zembla onderzoekt de sojaroute.

Bord vol ontbossing

Donderdag 25 november om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO2
Herhaling: donderdag 2 december – 9.30  uur – NPO 2

Regie: Sander Rietveld
Research: David van der Wilde, Frans Glissenaar

Verantwoording:

Zembla heeft voor dit verhaal samengewerkt met verschillende natuurbeschermingsorganisaties Milieudefensie, Greenpeace en Aidenvironmen. Daarbij hebben we de journalistieke grondregels in acht genomen. Onderdeel daarvan is de verantwoording over hoe deze samenwerking is verlopen. 

Wederhoor:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.