Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Boetes hoger bij voedselfraude

18-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
commissie-bespreekt-mestverontreiniging-in-slachterijen
In de Eurpopese Unie moeten de boetes voor voedselfraude flink omhoog. In een reeks aanbevelingen opgesteld door parlementarier Esther de Lange (CDA) stelt het Europese Parlement dat de boetes minstens het dubbele bedrag moeten worden van het profijt dat de bedriegers maken. Als de volksgezondheid in gevaar is gebracht moeten de boetes nog hoger worden.

Het Europees Parlement reageert met de aanbevelingen op de voorstellen van de Europese Commissie die de fraude met voedsel harder wil aanpakken. De maatregelen gaan het Europese Parlement niet ver genoeg. De boetes moeten hoger en de pakkkans moet groter worden om fraudeurs te ontmoedigen.

Voedselfraude is aantrekkelijk omdat de pakkans klein is. 'Hoewel de voedselketen internationaal is, zijn controles nauwelijks grensoverschrijdend. Voor de Europese Commissie is voedselfraude een blinde vlek. De huidige straffen schrikken amper af, omdat de boetes vaak lager zijn dan de winst die fraude oplevert.'

EU-landen zouden ook de klokkenluiders beter moeten beschermen, zodat zij veilig en anoniem misstanden kunnen melden. Het is gebleken dat zij een belangrijke rol spelen bij het onthullen van allerlei wantoestanden in de voedselsector.

De economische crisis heeft het probleem vergroot, blijkt uit het onderzoek. Producenten staan onder druk om goedkoper te leveren, terwijl de budgetten van inspectiediensten als de NVWA onder druk staan. Volgens De Lange is echter vooral de mentaliteit van die instanties een probleem. 'De opsporing is veel te braaf. Inspecteurs moeten gaan denken als politieagenten.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.