Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Boetes en werkstraffen voor bedrijven die afvalolie verwerken

14-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schip bij Grave ANP
De rechtbank in Groningen heeft forse boetes en werkstraffen opgelegd aan drie bedrijven die afvalolie verwerken. Dat meldt de NOS en het Dagblad van het Noorden. De bedrijven moeten boetes van tussen de 75.000 en 100.000 euro betalen omdat ze schuldig zijn aan milieufraude.
schip bij Grave ANP
Een van de bedrijven is het inmiddels failliete North Refinery uit Farmsum . Het bedrijf vervoerde onbewerkte afvalolie naar Duitsland en vervalste de vereiste papieren. Daarmee is veel geld verdiend. Naast de boetes moeten de bedrijven het geld dat onterecht is verdiend, zo’n 1,2 miljoen euro, helemaal terugbetalen.
De smerige olieroute
In ‘De smerige olieroute’ besteedde ZEMBLA aandacht aan de praktijken van onder meer North Refinery.
Stookolie is de brandstof voor de scheepvaart. Het wordt bijgemengd met grote hoeveelheden giftig afval, waaronder kwik, zware metalen, fenol en benzeen. Dit restafval moet naar een afvalverwerker. Dat kost geld, dus doen niet alle bedrijven dat.
ZEMBLA liet in 2009 zien dat de afvalverwerkers zich niet aan de milieuvergunning houden. De rechter heeft dat na een proces van jaren beboet. Het Openbaar Ministerie eiste hogere straffen. De rechter legde uiteindelijk maar de helft van de geëiste straffen op, omdat het proces heel lang duurde en niet is bewezen dat het milieu schade heeft geleden.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.