Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Boete voor vleesverwerker Vion

15 apr 2014
  •  
leestijd 2 minuten
commissie-bespreekt-mestverontreiniging-in-slachterijen
Vleesverwerker VION moet een boete van 15.000 euro betalen, omdat het 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte als biologische ham verkocht in supermarkten. Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de tuchtrechter in Zwolle.

Onvoldoende toezicht
Opslagbedrijf Diepop kreeg een boete van 2.500 euro opgelegd omdat het onvoldoende toezicht had gehouden op het vlees van VION-dochter Encebe dat daar lag opgeslagen. Het vlees is in 2012 via supermarkten verkocht. Tegen het vleesverwerkend bedrijf was door toezichthouder Skal een boete van ruim 20.000 euro geëist. De geëiste boete is de hoogste die opgelegd kan worden voor een dergelijke overtreding.

'Andere identiteit'
De manager gaf volgens VION opdracht aan twee werknemers om het opgeslagen vlees 'van een andere identiteit' te voorzien. In de diepvriescellen van Diepop BV in Den Bosch werd het opgeslagen vlees van nieuwe stickers voorzien. Ook digitaal werd het reguliere vlees als biologische ham opgeslagen.

Geschonden consumentenvertrouwen
De rechter hield rekening met de grootte van de partij en het geschonden consumentenvertrouwen. De maximale boete die de tuchtrechter kan opleggen aan een feit begaan in 2012 is 19.500 euro. De tuchtrechter hield rekening met het feit dat het hier een eenmansactie betrof. Ook heeft VION maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. De rechter achtte bewezen dat de fraude met het vlees een daad was van de toenmalige vestigingsmanager van Encebe.

Vleesfraude voorkomen
Het tuchtrechtelijk opleggen van intensieve controles bij het bedrijf is niet noodzakelijk. VION werkt al mee aan controles. Ook bij het opslagbedrijf Diepop zijn maatregelen genomen om dergelijke vleesfraude te voorkomen.

(ANP)

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.