Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Boete voor dood drie werknemers afvalbedrijf

24-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
dood-door-werk
Afvalverwerker Reiling in Sterksel (Noord-Brabant) moet een boete van 100.000 euro betalen vanwege schuld aan de dood van drie werknemers door een bedrijfsongeval in 2010. De rechter in Den Bosch legde maandag bovendien een voorwaardelijke boete van 50.000 euro plus voorwaardelijke sluiting van 3 maanden op aan het bedrijf. De straf is vrijwel gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De drie mannen (43, 43 en 52 jaar) raakten bedwelmd in de container van een illegale waterzuiveringsinstallatie. Ze overleden door inademing van fatale concentraties van het giftige gas waterstofsulfide.

Volgens de rechter liet Reiling een onveilige situatie voor de medewerkers ontstaan terwijl het gevaar op bedwelming of verstikking kon worden vermoed. De risico’s van de waterzuiveringsinstallatie werden niet geïnventariseerd, er werden geen metingen verricht en geen veiligheidsmaatregelen getroffen. Het personeel werd slecht ingelicht en onvoldoende beschermd, aldus de uitspraak.

Het Tilburgse bedrijf Turbin dat de installatie bouwde, werd vrijgesproken. Het bedrijf leverde alleen de onderdelen en deed het onderhoud maar is niet verantwoordelijk voor het ongeluk, aldus de rechter. Tegen Turbin was 40.000 euro boete geëist.

In de ZEMBLA uitzending ' Dood door werk ' over capaciteitsproblemen bij de Arbeidsinspectie wordt de afvalverwerker Reiling onder de loep gehouden. Bij afvalverwerker Reiling in het Brabantse Sterksel wordt eind september 2010 een inval gedaan door Justitie en andere overheidsdiensten, op verdenking van milieuovertredingen, maar de inspectie heeft geen inspecteurs beschikbaar om mee te gaan. Twee weken later overlijden drie werknemers van Reiling als ze bedwelmd raken door de giftige dampen in een illegale waterzuiveringscontainer.

Meer over:

dood-door-werk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.