Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bleker zegt geen grootschalig onderzoek toe

12-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nog-steeds-geen-onderzoek-naar-gezondheidsrisico%e2%80%99s-van-gewasbeschermingsmiddelen-op-omwonenden
Staatssecretaris Bleker van EL&I heeft in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer gezegd grootschalig onderzoek van schadelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen op omwonenden niet noodzakelijk te achten, wel heeft hij toegezegd dat voortaan ook getoetst gaat worden op de eventuele effecten voor omwonenenden. De toezegging van Bleker komt naar aanleiding van de Zembla uitzending 'Gif in de bollenstreek'.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden doet vooralsnog geen metingen en bepaald via een theoretisch rekenmodel of middelen binnen de normen blijven. Waterschappen doen die metingen wel en constateren dan regelmatig dat bepaalde middelen in te hoge concentraties voorkomen in het milieu.  

In ZEMBLA - 'Gif in de bollenstreek' waarschuwen vooraanstaande wetenschappers dat de toelating en risicobeoordeling van bestrijdingsmiddelen ‘volledig achterhaald’ is en dat de huidige normen een ‘schijnzekerheid’ bieden. Toxicologen en medici maken zich zorgen om de gezondheid van omwonenden, met name die van kleine kinderen. Dat de overheid al jaren weigert om de risico’s goed te onderzoeken, noemen zij ‘laakbaar’. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Toxicologen, M. van den Berg, pleit samen met andere experts voor een grootschalig gezondheidsonderzoek onder omwonenden.

Zie ook: transcipt mondeling vragen Esther Ouwehand (PvdD)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.