Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bleker pakt misstanden in hondenfokkerij aan

10-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rashondwijzer-van-dier-en-recht
Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Henk Bleker komt met harde maatregelen tegen malafide hondenfokkerijen.  'Alle honden moeten een chip krijgen en geregistreerd worden,'aldus Bleker. Op die manier wil staatssecretaris Bleker van Landbouw onder meer misstanden in de handel en fokkerij aanpakken. 'Er wordt nu te vaak doorgefokt met honden en er is overdreven aandacht voor schoonheid', zegt Bleker. Hij is vanavond te gast in Uitgesproken VARA (Ned 2, 20.25).

ZEMBLA:'Einde van de rashond'

Van de anderhalf miljoen honden die in Nederland rondlopen, zijn zo'n 500.000 echte rashonden. Deze rashonden, zoals poedels, teckels, golden retrievers en spaniels, genieten het meeste aanzien, omdat die een stamboom hebben.

In de toekomst is een hond zonder chip in principe illegaal. De eigenaar is dan in overtreding. Volgens Bleker moet het bij de aanschaf van een hond net zo normaal zijn dat de koper papieren krijgt als bij de koop van een auto.

In voorbereiding
Het wetsvoorstel om huisdieren te registeren is al langer in voorbereiding. Volgens Stichting Chip, Centraal Huisdieren Identificatie Punt, worden in steeds meer Europese landen honden en katten geregistreerd met een chip. Bijvoorbeeld in Engeland, België,

Een echte rashond is kostbaar en voor de nakomelingen wordt grof geld betaald. Fokkers doen er dus alles aan om aan het gewenste schoonheidsideaal van de rashond te voldoen. Modetrends bepalen hoe een hond eruit moet zien. En dus lopen er honden rond met te platte snuiten, te kleine schedels, uitpuilende ogen, doorgezakte heupen en tal van andere erfelijke aandoeningen, waar de dieren mee geboren worden en waar ze de rest van hun leven ernstig last van hebben.

Hoewel er al jaren wordt gepraat om aan deze dierenmishandeling een einde te maken, blijven echte maatregelen uit. De rashond wordt nog steeds gezien als een toonbeeld van gezondheid.

Stichting Dier & Recht wil dat er onmiddellijk een verbod komt op het fokken van de Cavalier King Charles Spaniel, een populaire rashond.  Dat eist de stichting van van de branchevereniging van rashondenfokkere, de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.  Als de Raad niet vrijwillig tot een verbod overgaat, stapt Dier & Recht naar de rechter. Dat zegt Dier & Recht-voorzitter Hans Baaij in de ZEMBLA-aflevering 'Einde van de rashond', die zaterdag 11 december om 22.30 uur te zien is bij de VARA op Nederland 2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.