Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bleker denkt aan visverbod op dioxinepaling

26-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bleker-denkt-aan-visverbod-op-dioxinepaling
Als blijkt dat na 1 december toch weer zogenoemde dioxinepaling wordt verkocht, wil staatssecretaris Henk Bleker (Visserij) zo snel mogelijk een vangstverbod instellen. Dat hield Bleker donderdag de Tweede Kamer voor.

Een Kamermeerderheid drong onlangs wederom aan op een verbod op het vissen van paling in de vervuilde rivieren en de Biesbosch.

Ondanks ophef over de met dioxine vervuilde paling zouden vissers na 1 december, als de periode eindigt dat er niet op de met uitsterven bedreigde paling mag worden gevist, toch weer gewoon willen uitvaren. En ze varen niet voor de sport uit, aldus Stientje van Veldhoven (D66). Te veel dioxine kan kanker veroorzaken.

Bleker hoopt dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt, maar indien nodig denkt hij al per 1 maart een visverbod te kunnen instellen. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) scherpt sowieso de controles op deze palingvissers aan.

In ZEMBLA een onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse rivierpaling. Belangrijke onderzoeksinstituten die de overheid adviseren waarschuwen voor het dioxinegehalte van die paling. Het ministerie dat over de visserij gaat negeert deze adviezen en schuift de verantwoordelijkheid door naar de vissers. Maar de vissers gaan gewoon door met paling vangen en verkopen. “Handel is handel”, zeggen zij. De consument wordt intussen onduidelijk voorgelicht over de vraag of paling nou wel of geen kwaad kan. Het onderzoek naar de rivierpaling is te zien in ‘De dioxinepaling’ van Ton van de Ham en Manon Blaas.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.