Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Blauw op straat afgenomen

09-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blauw-op-straat-afgenomen
Hoewel er de afgelopen jaren meer politie bij is gekomen, is deze nauwelijks op straat terecht gekomen. De politiek wil en belooft al jaren meer blauw op straat, maar uit onderzoek blijkt nu dat de sterkte van de basispolitie -het blauw op straat- sinds 1999 juist is afgenomen. Dat blijkt uit het nog niet gepubliceerde rapport: ‘De Sterkte van de Arm’ waarvan ZEMBLA de eerste resultaten in handen heeft gekregen.

Sterkte basispolitie 7 procent gedaald
In opdracht van Politie en Wetenschap heeft het adviesbureau AEF (Andersson Elffers Felix) voor het eerst grootschalig onderzoek gedaan naar de werkverdeling van de Nederlandse politie. Uit cijfers is af te leiden dat sinds 1999 de sterkte van de basispolitie met 7 procent is gedaald. De toename aan politiemensen is niet op straat terecht gekomen.

Nauwelijks controle
Gemeenten die kampen met een tekort aan politiecapaciteit op straat proberen dit op te lossen door particuliere beveiligers in te zetten. In  de uitzending 'Macht aan de beveiligers' van vrijdag 9 december (21.20 op Nederland 2) besteedt ZEMBLA aandacht aan de overname van politietaken door de particuliere beveiligingsbranche. Deze branche wordt nauwelijks gecontroleerd door de verantwoordelijke afdeling Bijzondere Wetten, van de politie, zo blijkt in de uitzending.

Toezicht essentieel
Uit het eerder genoemde onderzoek van Politie en Wetenschap blijkt dat de mankracht bij Bijzondere Wetten sinds 1999 sterk gedaald is: met 28 procent. En dat terwijl de politie meer samenwerkingsverbanden aangaat met een branche waar toezicht van Bijzondere Wetten van essentieel belang is.

Raad van korpschefs
Korpschef Martin Sitalsingh van de politie Twente concludeert namens de raad van korpschefs dat de Nederlandse politie beter moet controleren: “Het zicht en de regie op die veiligheidsbranche moet groter worden. Dat betekent: beter kijken wat voor mensen er zijn, beter screenen, en dat is een slag die wij zeker moeten maken als Nederlandse politie”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.