Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bioboeren naar rechter om aanpak mestcrisis

23-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-topsporters-van-de-melkindustrie
Biologische melkveehouders worden onevenredig hard getroffen door de maatregelen die zijn bedoeld om de mestcrisis in de melkveesector op te lossen. De Natuurweide, hun branchevereniging, maakte donderdag bekend om die reden naar de rechter te stappen.
Eind vorig jaar presenteerde staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) het plan om de productie van mest en dus fosfaat terug te brengen. Dat is nodig omdat Nederland de vastgestelde Europese normen overschrijdt. Als de Nederlandse boeren zich aan de limiet weten te houden, behouden ze dit jaar de soepele mestregels die de EU hun al jaren gunt.
De regeling die Van Dam voorstelt werd vorige week in de Staatscourant gepubliceerd. Volgens De Natuurweide is het niet terecht dat ook biologische boeren nu moeten boeten, om maar binnen de lijntjes van Brussel te kleuren. Bio-boeren zijn goed voor circa 2,5 procent van de melkveesector.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.