Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bijna 3 miljoen kilo aan omstreden bestrijdingsmiddelen verkocht in Nederland

12-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Roundup Flickr (Mike Mozart)2
Van de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger glyfosaat is in 2018 ruim 772 duizend kilo verkocht. Van schimmelbestrijder Mancozeb, dat in verband wordt gebracht met de ziekte van Parkinson, werd in 2018 ruim 2,2 miljoen kilo verkocht. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van de NVWA.

De afzet van beide middelen daalde licht ten opzichte van 2017. Het zijn nog steeds de twee meest verkochte bestrijdingsmiddelen in Nederland voor professioneel gebruik.

Bekijk ons dossier over bestrijdingsmiddelen

Parkinson op het platteland
In de uitzending ‘Parkinson op het platteland’ blijkt dat mancozeb qua samenstelling voor de helft exact hetzelfde is als het in het verleden verboden middel Maneb. Hoogleraar Toxicologie, Martin van den Berg, zegt daarover: “Van Maneb is bekend dat het een verhoogd risico geeft op Parkinson. Daarmee valt Mancozeb in dezelfde, verdachte groep.”

De Gezondheidsraad doet inmiddels in opdracht van de minister onderzoek naar de relatie tussen landbouwgif en de ziekte van Parkinson. 

Roundup
Glyfosaat is al jarenlang omstreden. In 2015 komt het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), onderdeel van de WHO, tot de conclusie dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Wereldwijd lopen er vele rechtszaken tegen Bayer (voorheen Monsanto), de producent van RoundUp, ‘s werelds meest verkochte onkruidverdelger op basis van glyfosaat. Inmiddels hebben al meer dan 75.000 mensen een claim ingediend.

Lees meer over de uitzending van 12 maart over glyfosaat: 'De macht van Monsanto'

De NVWA heeft afzetgegevens van alle bestrijdingsmiddelen sinds 2010 op een rij staan. Ten opzichte van 2010 steeg de verkoop van glyfosaat met ruim 160 duizend kilo en van mancozeb met ruim 640 duizend kilo.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.