Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bijna 100.000 vluchtelingen uit zee gehaald

22-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
itali%c3%ab-redt-4000-bootvluchtelingen-in-2-dagen
Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werden dit jaar ruim 98.000 vluchtelingen van boten uit de zee rond Sicilië gehaald. Aan het eind van deze maand staat de teller vrijwel zeker boven de 100.000. Dat is een ongekend record. Meldt de NOS.
Niet alleen op Sicilië, maar ook in andere Italiaanse steden zitten opvangcentra voor immigranten overvol. De komst van steeds meer vluchtelingen in de hoofdstad Rome is zichtbaar. Een deel van de immigranten verblijft in de asielcentra, maar anderen zwerven vooral rond de stations van de hoofdstad.
"Er komen steeds meer mensen bij", zegt een vluchteling uit Eritrea in het vluchtelingenkamp bij treinstation Ponte Mammolo. "Soms vertrekt er iemand, maar daarvoor komen onmiddellijk andere mensen in de plaats. Wij hebben zelf ook geen plek meer. Ze moeten maar op het parkeerterrein bij het station slapen." Aanvankelijk woonden in het krottenkamp tachtig vluchtelingen. Maar nu is dat aantal opgelopen tot zeker 300. Onder hen vijftig kinderen.
Dit jaar wees Italië bij herhaling naar andere Europese lidstaten. Die zouden Italië onvoldoende helpen bij het aanpakken van de vluchtelingenproblematiek.
In de eerste vier maanden van 2014 deden in totaal 2085 Syriers een asielaanvraag in Nederland dat is een kwart van alle asielaanvragen in Nederland. In heel Europa vroegen over heel 2013 53.245 Syriers asiel aan. Nederland nam eenmalig 250 Syrische vluchtelingen op. Staatssecretaris Teeven voelt er niets voor dit quotum uit te breiden. Er zijn naar schatting 7 miljoen tot 10 miljoen ontheemde Syriers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.