Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Biedersconferentie Luchthaven Twente

06-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
luchtkasteel-twente
6 mei 2011 - Afgelopen dinsdag heeft er een biedersconferentie voor potentiële exploitanten van de luchthaven Twente plaatsgevonden. Een woordvoerster van Area Development Twente (ADT), het samenwerkingsverband van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel dat de doorstart begeleidt, omschrijft de belangstelling voor de exploitatie als ‘goed’.

De biedersconferentie nabij Schiphol was bedoeld als ontmoeting tussen de marktpartijen en om meer informatie te krijgen over de mogelijkheden van de luchthaven en de procedure. De verwachting is dat, als het tot een doorstart komt, een consortium van bedrijven de exploitatie op zich zal nemen.

De overheid wil het voormalige militaire vliegveld omtoveren in een commerciële burgerluchthaven. Die moet Twente aan banen helpen. Maar de haalbaarheid van dit plan is uiterst onzeker. Desondanks zetten de bestuurders stug door en schromen ze niet alvast tientallen miljoenen euro’s te investeren in een luchthaven die er mogelijk niet komt. 

In ZEMBLA 'Luchtkasteel Twente' het verhaal over de komst van een vliegveld waar niemand op zit te wachten.

ADT wil niet ingaan op namen van geïnteresseerden die zich op de conferentie hebben gemeld. De bijeenkomst zelf was besloten en slechts toegankelijk voor geregistreerde partijen tegen betaling van 1.000 euro. „Dat hebben we gedaan om serieuze partijen te selecteren”, aldus de woordvoerster.

Tien partijen zouden tot nu belangstelling hebben getoond voor de luchthaven. Vier partijen zouden ‘zeer serieus’ zijn. In de afgelopen maanden zijn de Turkse YDA Groep en het Australische Segoia als mogelijke exploitanten genoemd.

Partijen kunnen zich nog tot 15 juni inschrijven. Daarna volgt een periode van circa anderhalf jaar tot de definitieve vergunning.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.