Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bezorgde ouders starten Facebookpagina over risico's kunstgraskorrels

06-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kom van dat gras af
Een aantal ouders van de Leeuwarder voetbalvereniging Leovardia is een Facebookpagina begonnen omdat er steeds meer zorgen zijn over de gezondheidsrisico’s van de rubberkorrels op de Nederlandse kunstgrasvelden.
'Kom van dat gras af'
Idee achter de Facebookpagina ‘Kom van dat gras af’ is om andere ouders met elkaar in contact te brengen en om informatie over het onderwerp met elkaar te delen. Sinds de uitzending ‘Gevaarlijk spel’ van Zembla begin oktober is er vrijwel dagelijks nieuws over de korrels op de Nederlandse kunstgrasvelden. 
Veel meningen over het kunstgras
Een van de initiatiefnemers van de Facebookpagina is Mark de Haas, zelf voetbaltrainer bij Leovardia. Het idee voor de pagina ontstond omdat hij merkte dat ouders heel verschillend denken over de gezondheidsrisico’s van het rubbergranulaat. Ouders zijn óf heel kritisch, of ze bagatelliseren het mogelijke risico voor de gezondheid. De Haas: “Maar als je met die laatste groep praat, blijkt toch ook wel dat ze zichzelf naïef vinden. Als je doorpraat, blijken ze toch meer zorgen te hebben dan ze aanvankelijk dachten.”
Onzekerheid is groot
De onzekerheid bij zijn club en onder ouders is groot, vertelt hij. Ouders vertrouwen het VACO-onderzoek niet (dat is het onderzoek van de bandenbranche zelf naar de risico’s) en er zijn ouders die vrezen dat het RIVM ook niet met concrete antwoorden gaat komen. Overigens heeft Leovardia niet meegegaan met het VACO-onderzoek en is er zijn ook geen monsters bij de club genomen door het RIVM.
Bestuur van de club ontlasten
De Haas vertelt ook dat het bestuur het erg druk heeft met de rubberkwestie: “De Facebookpagina is ook bedoeld om het bestuur te ontlasten. Ouders kunnen hun vragen en ervaringen met elkaar delen in plaats van zich individueel tot het bestuur te richten. Bovendien kunnen we de reacties op de pagina goed bundelen en aan het bestuur aanbieden. Dan heeft het bestuur ook een beeld wat er speelt.”
Tachtig procent wil stoppen met spelen op kunstgras
De Haas is inmiddels ook met een enquête gestart. Daaruit is tot nu toe onder andere gebleken dat tachtig procent geen risico wil nemen en wil stoppen met voetballen op kunstgras. De vragenlijst is hier in te vullen.
De Haas in de Leeuwarder Courant :
“Kunstgras is heerlijk om op te voetballen, maar het moet niet ten koste gaan van de veiligheid.”
De voetbalclub wil ouders zelf laten beslissen of ze hun kinderen op het kunstgras laten spelen en wacht de uitkomsten van het RIVM-onderzoek af. Die worden nog dit jaar verwacht.
Bekijk ook onze uitzending 'Gevaarlijk spel'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.