Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Overgrote deel bevolking Zuidoost-Azië wil stop op wilde dierenmarkten’

07-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Wilde dieren markt in Thailand

© ANP

Maar liefst negentig procent van de bevolking uit Zuidoost-Azië is voor een sluiting van illegale markten waar wilde dieren worden verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van WWF. Ook maakt ruim tachtig procent van de respondenten in Zuidoost-Azië zich (zeer) grote zorgen over de uitbraak van het coronavirus.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) deed een representatieve steekproef in een paar Aziatische landen waar de verkoop nog steeds mogelijk is: Myanmar, Thailand, Vietnam, Japan en de autonome regio Hongkong. De Chinese regering besloot eind februari al om alle markten voor consumptie van wilde dieren te sluiten en is daarom niet meegenomen in het onderzoek.

“China heeft goede stappen gezet door de jacht, handel, transport en het eten van wilde dieren te verbieden en Vietnam werkt aan vergelijkbare regelgeving”, zegt Christy Williams van WWF in Zuidoost-Azië. “Als we een pandemie in de toekomst willen voorkomen dan zullen andere Aziatische overheden ook een eind moeten maken aan de extreem risicovolle ongereguleerde dierenmarkten.”

Corona ontstaan op vismarkt
De huidige pandemie van het coronavirus, die al tienduizenden levens heeft geëist, is waarschijnlijk ontstaan op de vismarkt in Wuhan. Op de markt werd veel meer verkocht dan alleen vis, zoals slangen, stekelvarkens en herten.

De vismarkt zoals in Wuhan staat niet op zichzelf. In Zuidoost-Azië zijn vele zogeheten ‘natte markten’. Er worden levende vissen, kippen, wilde dieren, maar ook verse groenten en fruit verkocht. De naam is te danken aan het smeltende ijs dat wordt gebruikt om producten in te bewaren en om de vloeren mee schoon te maken van het bloed van geslachte dieren.

Status en rijkdom
Exotisch wild is in sommige Aziatische landen een teken van status en rijkdom. Ze worden gebruikt voor consumptie maar ook voor medicijnen. Zo wordt de gal van beren en de hoorn van een neushoorn vaak gebruikt om traditionele medicijnen te produceren. "De handel in wilde dieren vormt een groot risico voor de volksgezondheid", stelt Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection Nederland al eerder in Joop. “Het coronavirus is de zoveelste ziekteverwekker die van wilde dieren overgebracht wordt op de mens. Het risico daarop blijft groot als mensen wilde dieren uit het wild vangen of ermee fokken.”

Wildlife crime specialist Pauline Verheij (EcoJust) juicht de uitkomsten van het WWF-onderzoek toe, maar, zegt ze, “dit is niet alleen een Aziatisch probleem. Ook in andere delen van de wereld, zoals Afrika en Latijns-Amerika, worden op grote schaal wilde dieren uit het wild gevangen voor consumptie en de internationale handel. Als we een volgende pandemie willen voorkomen zullen overheden wereldwijd veel meer moeten investeren in de aanpak van illegale dierenhandel, en daarnaast de legale handel sterk aan banden moeten leggen.”

Normale leven
Inmiddels keert de Chinese stad Wuhan terug naar het normale leven. De inwoners mogen weer reizen, als ze gezond zijn en geen contact hebben met geïnfecteerden. De vraag is of de handel in wilde dieren daadwerkelijk stopt. Onderzoeker Vanda Felbab-Brown, verbonden aan diverse wetenschappelijke instituten in de Verenigde Staten, waarschuwde in Trouw voor de afloop hiervan. “De lobby van fabrikanten van traditionele medicijnen in China is net zo machtig als de tabaksindustrie in het westen.”  

Lees hier het hele rapport van WWF:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.