Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Betalingen farmaceuten aan artsen openbaar

06-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
het-omstreden-kankervaccin
4 mei 2009

In een interview met dagblad Trouw zegt minister van Volksgezondheid, Ab Klink, dat hij wil dat farmaceutische bedrijven alle betalingen aan artsen en wetenschappers openbaar maken. Klink zegt dat er open kaart ‘moet worden gespeeld. Hij wil eerst praten over zelfregulering, maar voelt het meeste voor een wettelijke regeling.

ZEMBLA besteedde in oktober 2009 aandacht aan de verwevenheid van farmaceutische bedrijven met de gezondheidszorg in 'Het omstreden kankervaccin'. Adviseurs van de Gezondheidsraad bleken banden te onderhouden met een producent van het vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Zembla toonde in de uitzending vergaderstukken van de Gezondheidsraad, waaruit bleek dat enkele van de leden banden hebben met de farmaceutische bedrijven die het vaccin produceren. Deze leden zijn later in het eindrapport opgenomen als adviseur. Zo konden zij tijdens de vergaderingen van de commissie wel meepraten, maar hadden ze bij het geven van het advies officieel geen stemrecht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.