Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Betaling sponsorgeld farmaceutische industrie aan artsen toegenomen

25-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
bitterzoete-suikermedicijnen
De fabrikanten van geneesmiddelen hebben vorig jaar 51,6 miljoen euro betaald aan zorgverleners.  Dat is een toename van 36 procent in vergelijking met 2014.  Daarbij gaat het om bijvoorbeeld financiële bijdragen aan artsen voor nascholing, het schrijven van een wetenschappelijk artikel of het spreken op een medisch congres.
Dat blijkt uit gegevens van het Transparantieregister Zorg dat de relaties tussen de farmaceutische industrie en de zorgverleners bijhoudt. Bij het transparantieregister werden vorig jaar 14.000 relaties gemeld waarbij artsen, apothekers, verpleegkundigen, ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen samenwerken met leveranciers van geneesmiddelen. Van de 51,6 miljoen euro ging 8,6 miljoen euro naar 3.814 artsen. 1.129 zorginstellingen ontvingen sponsorgeld. In totaal ging het om 43 miljoen euro. 
Het aantal meldingen 36 procent hoger dan in 2014 omdat het register is uitgebreid. De industrie kon in 2015 ook meldingen doen over de relatie met patiëntenverenigingen en de samenwerking tussen fabrikanten van implantaten in de cardiologie en orthopedie en zorgverleners.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.